Mainos
Mainos

Lääkärit ilman rajoja -järjestö: Calaisin leirillä yhä räjähdysherkkä tunnelma

Lääkärit ilman rajoja -järjestön viestintäjohtaja Daniel Barneyn mukaan Calaisin pakolaisleirissä 'junglessa' on yhä voimakkaita jännitteitä tilan ahtauden vuoksi.

Viimeksi viime viikolla leirillä puhkesi mellakka, jonka seurauksena yli 1000 ihmiseltä meni katto pään päältä.

– Täällä ei olla palattu normaaliin arkeen, sillä turvapaikanhakijoiden välillä on yhä vahvoja jänniteitä. Tilat ovat ahtaat. Leirin 6000 ihmistä joutuu nyt ahtautumaan puoleen siitä tilasta, mitä aiemmin oli käytössä. Viranomaiset ovat jo purkaneet puolet turvapaikanhakijoiden asumuksista yrittäen näin pakottaa heidät hakemaan turvapaikkaa Ranskasta.

– Viimeisen mellakan ja levottomuuksien seurauksena tuli tuhosi noin 3500 neliötä leiristä eli noin tuhannen siirtolaisen asumuksen. Kaikki ahtautuvat sinne, minne pääsevät. Ongelmana on erityisesti wc-ja pesutilojen puute. Tämä kiristää tunnelmaa, kertoo Barney Ranskasta.

Barneyn mukaan leirillä on parhaillaan uudelleenrakennus käynnissä.

– Avustus- ja hyväntekeväisyysjärjestöt tuovat leirille lisää telttoja ja vaatteita kylmissään oleville ihmisille. Ruokaa jaetaan ja elämää normalisoidaan.

Siirtolaiset valmiita vaarantamaan henkensä

Barneyn mukaan ihmissalakuljettajat ovat valmiita tarjoamaan palveluksiaan siirtolaisille.

– Tilanteen kiristyminen on herättänyt ihmissalakuljettajat, jotka ovat haistaneet rahan. Salakuljettajat tarjoavat hanakasti palveluitaan hädänalaisille ihmisille. Turvapaikanhakijat ovat nyt niin epätoivoisia, että he ovat valmiita tarttumaan lähes mihin tahansa oljenkorteen päästäkseen Englantiin. Ihmiset kokevat olevansa suorastaan elävänä haudattuja.

Barney pelkää, että tilanne pahenee edelleen.

– Pahoin pelkään, että viime päivinä nähtyjä hengenvaarallisia kanaalin ylityksiä täyteen ahdetuilla pienillä veneillä tullaan näkemään lisää.

– Tähän vuodenaikaan kanaali on erittäin vaarallinen. Tuuli puhaltaa kovaa ja sataa kaatamalla eikä edes tämä estä pakolaisia. He kokevat jääneensä tänne Calaisiin ansaan, josta halutaan pois riskejä kaihtamatta, vaikka siitä voi seurata hengenmeno, kuvailee jäätävää tunnelmaa Barney.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme