Mainos
Mainos

Lääketieteen Nobel geenitutkimuksesta

Palkitut professorit ovat löytäneet perusmekanismin, joka säätelee geneettisen tiedon siirtymistä solun toimintaan.

Nobelin lääketieteen palkinto on tänä vuonna myönnetty amerikkalaisille Andrew Firelle ja Craig Mellolle. Tunnustus myönnettiin heidän tutkimuksestaan geenitutkimuksen alalla. Fire ja Mello ovat löytäneet perusmekanismin, joka säätelee geneettisen tiedon siirtymistä.

Palkinnon suuruus on 1,1 miljoonaa euroa.

Professori Fire, 47, työskentelee Stanfordin yliopistossa ja professori Mello, 45, Massachusettsin yliopistossa.

Reutersille antamassaan haastattelussa Mello kertoo aavistelleensa, että hänet voitaisiin palkita, mutta vasta 10 tai 20 vuoden kuluttua. Fire puolestaan kertoi Ruotsin radiossa olevansa erittäin iloinen, vaikka asiaa olikin alussa vaikea uskoa.

Myös molekyylibiologian ja biokemian professori Tomi Mäkelä Helsingin yliopistosta on erittäin tyytyväinen Firen ja Mellon palkitsemisesta. Erityisesti hän iloitsee siitä, että palkinto annettiin perustutkimuksesta.

- Tällä kertaa mitään rutinoita ei tule kuulumaan. Koko tiedemaailma on varmasti sitä mieltä, että palkinto meni oikeille ihmisille, vakuuttaa Mäkelä.

Sairautta aiheuttava geeni vaimennetaan

Firen ja Mellon kehittämää kutsutaan RNA-interferenssiksi. Menetelmän avulla mikä tahansa sairautta aiheuttava geeni voidaan vaimentaa nopeasti ja tehokkaasti. Kun se on tehty, sairaus saadaan hoidettua, selvittää Mäkelä.

Vaimennusmenetelmää käytetään erittäin paljon esimerkiksi syöpähoitojen kehityksessä. Menetelmän testaus on vasta ensimmäisessä vaiheessa. Fire ja Mello ovat testanneet menetelmää laakamadoilla.

- Jos kokeet etenevät toivotulla tavalla, uusi hoitomuoto voisi olla käytössä 4-5 vuoden kuluttua, arvioi Mäkelä.

Vaikka varsinaisesta geenivaimennuksesta ei saataisikaan toimivaa hoitomenetelmää, se tarjoaa työkalun, jonka avulla sairautta aiheuttavat geenit pystytään löytämään nykyistä helpommin ja sen jälkeen kehittää perinteisiä lääkkeitä.

(MTV3-STT-TT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme