Mainos
Mainos

Lääketieteen Nobel immuunijärjestelmän tutkimisesta

Lääketieteen Nobel-palkinto on myönnetty ihmisen immuunijärjestelmän tutkijoille. Palkinnon jakaa kolme tutkijaa.

Yhdysvaltalainen Bruce Beutler ja luxemburgilainen Jules Hoffmann saavat puolet 10 miljoonan Ruotsin kruunun eli runsaan miljoonan euron palkintosummasta. Toinen puolikas menee kanadalaiselle Ralph Steinmanille.

Palkintolautakunta sanoo, että palkitut ovat mullistaneet käsityksen ihmisen immuunijärjestelmän toiminnasta. Heidän tutkimustyönsä myötä on ryhdytty kehittämään uudenlaisia keinoja erilaisten tartunta- ja tulehdustautien sekä syöpien ehkäisyyn ja hoitoon.

Beutlerin, Hoffmannin ja Steinmanin uranuurtava työ on ollut pohjana myös niin kutsuttujen terapeuttisten eli hoitavien rokotteiden kehittämiselle. Terapeuttisilla rokotteilla pyritään paitsi ehkäisemään, myös hoitamaan esimerkiksi syöpäsairauksia.

Lääketieteen palkinto aloitti Nobel-viikon. Huomenna on vuorossa fysiikan Nobel, keskiviikkona kemia, torstaina kirjallisuus ja perjantaina Nobelin rauhanpalkinto.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme