Mainos
Mainos

Lääketieteen Nobel loistautien ja malarian tutkijoille

Lääketieteen Nobel-palkinto meni tänä vuonna kolmelle tutkijalle.

Irlantilaissyntyinen William Campbell ja japanilainen Satoshi Omura palkittiin loistautien tutkimisesta. Kolmas palkittu on kiinalainen Youyou Tu, joka on kehittänyt hoitoja malariaan.

– Palkitut ovat kehittäneet hoitoja, jotka ovat mullistaneet joidenkin vakavimpien loistautien hoidon. Vaikutukset ihmisten terveyden parantamiseen ja kärsimyksen vähentämiseen ovat mittaamattomat, sanoi Nobel-komitea perusteluissaan.

Campbell ja Omura kehittivät Avermectin-nimisen lääkkeen. Se on merkittävästi vähentänyt loismatojen levittämien jokisokeuden ja lymfaattisen filariaasin esiintyvyyttä. Sen on huomattu tehoavan myös useisiin muihin loisten aiheuttamiin tauteihin.

Youyou Tu, 84, johti 1970-luvulla tutkijaryhmää, joka löysi malarialääke artemisiinin. Lääke on pelastanut vuosikymmenten varrella miljoonien ihmisten hengen.

Kolmikko jakaa Nobel-palkinnon, joka on tänä vuonna suuruudeltaan kahdeksan miljoonaa kruunua eli noin 850 000 euroa.

Huomenna Nobel-viikko jatkuu fysiikan ja ylihuomenna kemian palkinnoilla. Perjantaina julkistetaan Oslossa tämänvuotisen rauhanpalkinnon saaja.

Palkitsemiset päättyvät viikon kuluttua maanantaina taloustieteen nobelistin julkistamiseen.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot