Mainos
Mainos

Lääkkeiden väärä käyttö surmasi yli tuhat brittisairaaloissa

Lääkkeiden virheellinen määrääminen tai antaminen aiheuttivat viime vuonna 1100 ihmisen kuoleman Britannian sairaaloissa, ilmeni tänään julkistetusta riippumattomasta selvityksestä.

Määrä oli viisi kertaa niin suuri kuin vuonna 1999. Useimmat virheelliset lääkemääräykset johtuivat joko siitä, että reseptin määrääjällä ei ollut oikeita tietoja lääkkeestä, tai siitä, ettei reseptin määrääjä tiennyt potilaan allergioista, muista lääkkeistä tai laboratoriotuloksista. Myös hutilointia lääkkeiden määräämisessä ilmeni.

Eräässä sairaalassa syöpälääkettä määrättiin tuhatkertainen annos ja toisessa syöpälääkkeen sijasta annettiin unilääkettä. Joskus myös lääkkeiden sivuvaikutukset yllättivät. Virheitä aiheuttivat käsinkirjoitetut lääkemääräykset tai potilaiden epätäydelliset muistiinpanot.

Selvityksessä suositeltiin tietokoneen käyttöä lääkemääräysten antamisessa ja sairaskertomusten säilyttämisessä. Lisäksi lääkkeillä tulisi olla kansallinen koodijärjestelmä.

(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme