Mainos
Mainos

USA ja liittolaiset iskivät öljykentille Syyriassa

Yhdysvallat ja sen arabiliittolaiset ovat jatkaneet ilmaiskuja äärijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa. Britannia on samaan aikaan neuvotellut Iranin kanssa Isisin torjumisesta.

Asiasta kertoo USA:n puolustusministeriö Pentagon. Sen mukaan iskujen kohteina oli Isisin hallussa olevia öljynjalostamoja.  

Tavoitteena oli iskeä Isisin tärkeimpään tulonlähteeseen eli salakuljetetun raakaöljyn myyntiin.

Isis on saanut haltuunsa useita öljykenttiä ja öljynjalostamoja Syyriassa. Se hankkii rahaa myymällä raakaöljyä halvalla välikäsien kautta Turkissa, Irakissa, Iranissa ja Jordaniassa.

Asiantuntijoiden mukaan Isis hankkii tuloja myös sieppauksista saaduilla lunnailla, kiristyksellä ja ryöstöillä.

Pentagonin edustajan mukaan viimeisimmissä iskuissa ilmassa oli enemmän arabiliittolaisten kuin Yhdysvaltain koneita.

USA:n liittolaisina aiemmissa Isisin-vastaisissa iskuissa Syyriassa ovat olleet Saudi-Arabia, Bahrain, Arabiemiraatit, Jordania ja USA:n mukaan myös Qatar.  

Britannia lupasi apuaan

Britannian pääministeri David Cameron sanoo, että Iran voisi auttaa äärijärjestö Isisin torjumisessa.

Cameron keskusteli asiasta Iranin presidentin Hassan Rouhanin kanssa. Cameronin mukaan Iran voi olla osa ratkaisua Syyriassa.  

Cameron sanoi, että Britannialla on Iranin kanssa vakavia erimielisyyksiä. Hänen mielestään maalle pitäisi kuitenkin antaa mahdollisuus näyttää, että se voi olla osa ratkaisua eikä osa ongelmaa.  
Aikaisemmin Yhdysvallat ja Ranska ovat tahoillaan käyneet neuvotteluja Iranin kanssa Isisiin liittyen. Samalla maat ovat keskustelleet Iranin ydinohjelmasta.  

Isisin uhka on tuonut aiemmin toisilleen vihamielisiä tahoja puheväleihin myös Lähi-idässä. Myös Saudi-Arabian ja Iranin ulkoministerit tapasivat hiljattain.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme