Mainos
Mainos

Lähes kaikki äänet laskettu: Itsenäisyysmieliset aluevaalin voittoon Kataloniassa

Itsenäisyysmieliset ovat voittaneet aluevaalit Espanjan Kataloniassa.

Kun äänistä oli laskettu noin 80 prosenttia, kaksi itsenäisyyttä kannattavaa puoluetta olivat saamassa enemmistön paikoista alueparlamentissa.  

Aluehallinnon johtaja Artur Mas on julistanut, että katalonialaiset ovat sanoneet itsenäisyydelle kyllä. Kumpikin menestynyt separatistipuolue on ilmoittanut puoltavansa itsenäisyysjulistuksen antamista puolentoista vuoden kuluessa.  

Baskit perässä?

Baskimaa haluaa neuvotella Espanjan kanssa alueen tulevaisuudesta maan osana. Asiasta kertoi Baskimaan johtaja Inigo Urkullu Katalonian vaalien aikana.  

– Baskimaa tarvitsee uuden poliittisen aseman, Urkullu julisti puolueensa tilaisuudessa Forondan kylässä.  
– Olemme kansakunta, olemme baskeja, olemme Euroopan kansalaisia, joilla on vapauksia ja historiallisia oikeuksia sekä kieli ja kulttuuri.  

Baskimaa on jo pitkään pyrkinyt saamaan enemmän päätäntävaltaa Espanjan keskushallinnolta. Baskien terroristijärjestö Eta ajoi itsenäisyyttä vuosikymmeniä aseellisin keinoin vuoteen 2011 asti.  

Espanja vastustaa ankarasti Katalonian ja Baskimaan itsenäistymistä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme