Mainos
Mainos

Lähi-idän rauhankokousta valmisteltiin Egyptissä

Saudi-Arabia ja Syyria eivät ole vielä ilmoittaneet, osallistuvatko ne kokoukseen.

Egyptin, Jordanian ja palestiinalaisten johtajat odottavat myönteisiä tuloksia ensi viikon Lähi-idän huippukokoukselta.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak, Jordanian kuningas Abdullah ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas hioivat Sharm el-Sheikhissä Egyptissä kantojaan tulevaa rauhankokousta silmällä pitäen.

Lähi-idän kansainvälinen rauhankokous pidetään ensi tiistaina Yhdysvaltain Annapolisissa.

Israel ja palestiinalaiset eivät ole vielä päässeet sopuun yhteisestä asiakirjasta, joka niiden pitäisi esitellä tiistain kokouksessa.Yhteisymmärrystä ei ole edes siitä, miksi asiakirjaa pitäisi kutsua.

Palestiinalaiset ja muut arabimaat haluaisivat siihen mukaan myös kaikkein vaikeimpia kysymyksiä, esimerkiksi Itä-Jerusalemin aseman ja palestiinalaispakolaisten kohtalon.

Israel puolestaan tyytyisi vähemmän yksityiskohtaiseen paperiin, jossa olisi vain lueteltu periaatteet, joiden pohjalta neuvotteluja pitäisi käydä.

Saudi-Arabia ja Syyria eivät ole ilmoittaneet osallistumisesta

Myös Arabiliitto valmisteli Kairossa huomenna pidettävää istuntoaan, jossa on määrä päättää, osallistuvatko sen jäsenmaat rauhankokoukseen.

Esimerkiksi Saudi-Arabia ei ole vielä ilmoittanut omasta osallistumisestaan. Myöskään Syyria ei ole vielä ilmoittanut kantaansa kokoukseen. Se haluaisi, että siellä käsiteltäisiin myös kysymystä Israelin miehittämistä Golanin kukkuloista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme