Mainos
Mainos

Lähi-idän rauhanprosessi umpikujassa

Israelilaiset ovat tänään ampuneet Länsirannan palestiinalaisia yhteenottojen jatkuessa ilman näkyvissä olevaa neuvotteluratkaisua. Pessimismi on vallalla myös Washingtonissa missä palestiinalaiset valmistautuvat neuvottelemaan välittäjinä toimivien amerikkalaisten kanssa.

Presidentti Clintonin ja pääministeri Netanyahun ilmeisen tuloksettoman eilisen neuvonpidon jälkeen on Lähi-idän huomenen rauha entistä uhatumpi. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja puhuu umpikujasta ja kriisistä, asiantuntijoiden ennakoidessa kriisin kärjistymistä ennen kuin Yhdysvaltain diplomatia mahdollisesti tuottaa tuloksia.

Nyt on Hanan Ashrawin johtamien pettyneiden palestiinalaisten vuoro neuvotella amerikkalaisten kanssa, ja kuulla, mitä ehdotuksia Clintonilla on rauhanprosessin pelastamiseksi. Toistaiseksi Clinton on kieltäytynyt isännöimästä uutta Lähi-idän huippukokousta.

EU ehdotti Yhdysvalloille yhteistä aloitetta

EU ehdotti tänään Yhdysvalloille yhteistä Lähi-itä-aloitetta; välittäjäksi on tarjoutunut myös Egypti sitoutumattomien maiden kokouksessa New Delhissä missä Yhdysvallat joutui ryöpytyksen kohteeksi Israelille YK-äänestyksissä antamansa tuen vuoksi.

Netanyahun mukaan Clinton ei eilen arvostellut hänen harjoittamaansa asutuspolitiikkaa, johon rauhanprosessi on kompastunut.

Clintonilta vaaditaan jämerämpiä otteita

Yhdysvaltain sisäisessä keskustelussa Clintonilta vaaditaan jämerämpää otetta. Valkoinen talo joutuu kuitenkin aina huomioimaan Yhdysvaltain vaikutusvaltaisen juutalaisväestön.

Demokraattien seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi povattu varapresidentti Al Gore ylistikin sunnuntaina Netanjahua, ja sanoi että Yhdysvaltojen Israelille antamat turvallisuustakuut ovat yhtä rautaiset kuin ennenkin.
(MTV3/Rauli Virtanen)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme