Mainos
Mainos

Laillisuus ei ole enää tabu – näin kannabiksesta puhutaan maailmalla

Maailmalla on käyty vuosikymmeniä oikeaa ja retorista sotaa huumeita vastaan YK:n ja Yhdysvaltain johdolla. 

Huumeiden tuotanto ja käyttö eivät ole loppuneet. Niiden raaka-aineita kasvatetaan ja jatkojalostetaan Kolumbiasta Afganistaniin, Yhdysvalloista Suomeen. Synteettisten huumeiden pajat tehtailevat nappeja ja laastareita viihdekäyttöön eri puolilla maapalloa.

Kevyiden huumeiden laillistaminen ei ole enää tabu. 

Yhdysvalloissa Coloradon ja Washingtonin osavaltiot sallivat kontrolloidusti kannabiksen kasvattamisen, myynnin ja käytön, ja keräävät niistä verotuloja. 

Uruguay kokeilee

Uruguay laillisti viime vuonna marihuanan. Sen kasvattaminen, jakelu ja myynti on valtion harteilla, ensimmäisenä maailmassa. Pian sivuun jättäytyvän presidentti José Mujican mukaan kyseessä on yhteiskunnallinen kokeilu. 

Pieni Uruguay ei ole poikkeus Latinalaisessa Amerikassa. Syviin yhteiskunnallisiin ongelmiin kietoutuvista brutaaleista huumesodista kärsivissä Meksikossa ja Kolumbiassa tai jättiläisvaltio Brasiliassa puheet laillistaa kevyet huumeet kansallisesti ja maailmanlaajuisesti ovat valtavirtaa.

EU:n komissiolla on oma huumestrategiansa, mutta huumelait, rangaistukset ja niiden täytäntöönpano eivät ole täysin yksi yhteen jäsenmaiden välillä.

Yhdysvalloissa linja muuttuu 

Yhdysvalloilla on maine kovien rangaistusten maana. Toissa vuonna Valkoinen talo kuitenkin päätti muuttaa periaatelinjaansa: entistä enemmän ennaltaehkäisyä ja hoitoja vankiselliratkaisun sijaan, kun kyse on tavallisista käyttäjistä. Väkivaltaiset huumekauppiaat ovat yhä toinen juttu.  

Myös vaikutusvaltaiset tiedotusvälineet kuten brittiläinen viikkolehti Economist ja yhdysvaltalainen päivälehti New York Times kannattavat liberaalimpaa huumepolitiikka. Economistin mielestä laillistaminen on yhteiskunnallisesti "vähiten paha vaihtoehto". 

Toisin kuin kevyiden huumeiden kohdalla, kovien aineiden kuten kokaiinin ja heroiinin laillistamisen kannattajia saa etsiä miinaharavalla. Lääketieteen puolella tosin silloin tällöin otetaan esiin oopiumin tuotannon laillistaminen esimerkiksi Afganistanissa, jotta saataisiin riittävästi opiaatteja kipuja lievittäviin lääkkeisiin.

Laillistaminen ei poista ongelmia

Huumeiden laillistamisen puolestapuhujat tietävät, ettei uusi suhtautuminen poista huumeongelmia. He katsovat että tavallisten käyttäjien kohdalla ensisijaisesti kyseessä on sosiaalinen ja terveydellinen, ei rikosoikeudellinen, asia.  

Kokaiini, heroiini, amfetamiini ja muut kovat huumeet, mutta myös kannabistuotteet, rikastuttavat huumerikollisia, rahoittavat konflikteja ja ihmiskauppaa, ja hajottavat yhteiskuntia kaikilla mantereilla.

Laiton huumekauppa korruptoi, tuhoaa ihmisiä ja perheitä, ja vaikeuttaa hiv:n vastaista kamppailua.   

Kolumbiassa kokaiinikauppa räjähti kasvuun 1980-luvulla. Siitä ovat hyötyneet niin rikollisliigat, äärioikeistolaiset kuolemanpartiot kuin vasemmistosissit.

Valtatie 10 Afrikkaan

Etelä-Amerikasta kulkee läntiseen Afrikkaan Valtatie 10:nä tunnettu kokaiinireitti. Nimi viittaa kymmenenteen pohjoiseen leveyspiiriin. Kokaiini päätyy Eurooppaan, mutta jo pelkkänä välietappina toimiminen horjuttaa valtioita Afrikassa.

Afganistanin taleban-liike ja eri jihadistiryhmät rahoittavat aseitaan myös huumekaupalla. 

Kokaiinista tulee suurin osa Perusta, Kolumbiasta ja Perusta. Oopiuminlähteenä Afganistan on omassa luokassaan. Marokko puolestaan tuottaa eniten kannabista, joskin virkavalta tuhoaa tuhansia pieniä kotiviljelmiä maissa kuten Yhdysvallat, Chile ja Italia. 

Synteettisiä huumeita, kuten amfetamiinia takavarikoidaan eniten Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Kiinassa, ekstaasia taas Indonesiassa, Turkissa ja Hollannissa.

Verotulot terveydenhoitoon? 

Liberaalimpaa linjaa ajavien mukaan kannabiksen tuotannon ja myynnin saattaminen valtion valvontaan veisi ainakin osan sodankäynnin ja väkivaltaisen rikollisuuden polttoaineesta. Niistä saatavat verotulot voisi vaikka korvamerkitä terveydenhoitoon. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme