Mainos
Mainos

Laiminlöikö matkanjärjestäjä Egyptissä kuolleiden turistien turvallisuuden – otti tietoisen riskin?

Uutinen Egyptin turvallisuusjoukkojen vahingossa tappamista turisteista järkyttää myös Egyptissä. Uutisoinnissa on jäänyt vähälle huomiolle maininta siitä, että turistit olivat ilman lupaa kielletyllä alueella Egyptin Läntisellä aavikolla.

Uutisesta syntyy mielikuva siitä, että Egyptissä turvallisuusviranomaiset voisivat vahingossa tulittaa turisteja ja siviiliajoneuvoja. Mielikuva on virheellinen.

Egyptin turvallisuusviranomaiset ja terroriryhmät ovat jo pitkään käyneet taisteluja keskenään, mutta kumpikaan osapuoli ei ole kohdistanut iskujaan siviileihin saati ulkomaalaisiin turisteihin.

Poikkeuksen muodostaa Pohjois-Siinain alue, jossa turvallisuusjoukkojen ja terroristien välisissä pitkään jatkuneissa taisteluissa on kuollut ja loukkaantunut myös siviilejä.

Liikkumiseen alueella vaaditaan lupa

Meksikolaisturistit kuolivat Egyptin Läntisellä aavikolla, jossa keidasalueiden ulkopuolella liikkumiseen on jo pitkään tarvittu lupa viranomaisilta. Yksikään egyptiläinen matkanjärjestäjä tai aavikkoalueiden laidalla asuva ei voi olla tietämätön näistä rajoituksista ja lupamenettelystä.

Aiemmin Egyptin viranomaisten huolena Läntisellä aavikolla olivat salakuljettajat. Egyptissä tiedetään yleisesti, ettei salakuljettajia kohdella aavikolla silkkihansikkain; heidän autonsa tuhotaan ilman kyselyjä ja varoituksia.

Tästä syystä armeijalla ja poliisilla on oltava tarkat tiedot aavikolla matkaavista turisteista ja heidän reiteistään. Aavikkomatkoilla on käytössä tapauskohtaisesti sovitut värikoodit, jotta luvallisesti liikkuvat autot tunnistetaan nopeasti ja helposti myös ilmasta käsin.

Viime aikoina Läntisellä aavikolla on tehty terrori-iskuja turvallisuusviranomaisia vastaan. Tästä syystä Egyptin viranomaiset ovat sulkeneet valtaosan Läntisestä aavikosta matkailulta.

Egyptin turistiministeriön puhemies Rasha Azaizi pahoitteli traagista ja järkyttävää tapahtumaa tiedotusvälineille antamassaan lausunnossa. Azaizin mukaan turisteja kuljettaneet ajoneuvot olivat kielletyllä alueella.

Azaizi vakuutti, että tapaus tutkitaan tarkoin ja jos matkan järjestäneet todetaan syyllisiksi luvattomaan liikkumiseen kielletyllä alueella heitä odottavat kovat rangaistukset.

On vaikea kuvitella, mikä on saanut meksikolaisturistien aavikkomatkan järjestäneen tahon ottamaan tietoisesti valtavan riskin.

Moni aavikkomatkoja tehnyt egyptiläinen on nähnyt Läntisellä aavikolla viranomaisten tuhoamia salakuljettajien autoja tai jäännöksiä tuhotuista autoista.

Jokainen egyptiläinen myös ymmärtää, että taistelussa terroristeja vastaan viranomaiset ovat liikkeellä tiukemmalla asenteella ja järeimmin asein kuin taistelussa salakuljetusta ja salakuljettajia vastaan. 

Mieleen tulee lähinnä se, että meksikolaisturisteille matkan järjestänyt taho on esimerkiksi taloudellisessa ahdingossa ottanut tietoisesti valtavan riskin, joka konkretisoitui pahimmalla mahdollisella tavalla. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme