Mainos
Mainos

Lampaatkin kerättiin turvaan tulvilta Islannissa

Bardarbunga-tulivuoren purkautumisen myötä Islantia uhkaavat tuhkapilven ohella myös massiiviset tulvat. Bardarbunga sijaitsee nimittäin Euroopan suurimman jäätikön Vatnajökullin alla, ja tulivuoren päällä on 800 metrin paksuinen jääkerros.

Maan sisästä purkautuva tulinen laava voi sulattaa jään nopeasti, ja sen myötä sulamisvedet syöksyisivät vauhdilla Vatnajökullin pohjoispuolella sijaitseviin jokilaaksoihin.

Vatnajökullin lähialueet ovat hyvin harvaan asuttuja, mutta ne ovat retkeilijöiden suosimia vaelluskohteita. Suurin osa alueelta evakuoiduista ihmisistä onkin retkeilijöitä ja muita turisteja sekä Vatnajökullin kansallispuiston työntekijöitä. Alueelle johtavat tiet on purkausuhan vuoksi suljettu liikenteeltä.

– On arvioitu, että jokien virtaus kasvaisi nopeasti 10-20-kertaiseksi. Tulva veisi tällöin sillat ja tiet mukanaan, Islannin yliopiston tiedeinstituutissa työskentelevä suomalaisgeologi Hanna Kaasalainen kertoo.

Purkausuhka on Kaasalaisen mukaan vaikuttanut myös islantilaisten lampaankasvattajien elämään.

– Lampaat laiduntavat kesäisin vapaana Islannissa. Tänä vuonna kasvattajat ovat keränneet lampaansa normaalia aikaisemmin pois Vatnajökullin pohjoispuolisilta laitumilta, etteivät tulvat vie niitä mukanaan.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme