Mainos
Mainos

Länsi-Niilin virusepidemia aiheuttaa rajoituksia verenluovutukseen

Parhaillaan Yhdysvalloissa sairastapauksia aiheuttavalla Länsi-Niilin viruksella on vaikutuksia myös Suomeen. SPR:n veripalvelu on nimittäin asettanut verenluovutuskiellon verenluovuttajille, jotka ovat vierailleet Yhdysvalloissa, Kanadassa, Meksikossa tai Karibialla epidemia-aikaan. Rajoitus on ollut voimassa 2000-luvun taitteesta lähtien.

Heinäkuun lopussa kielto laajennettiin koskemaan myös Kreikkaa, Venäjän lounaisosaa ja Israelia.

Rajoitus on voimassa 28 päivän ajan siitä, kun luovuttaja on palannut kyseisistä maista. Epidemiaikana pidetään heinäkuun alun ja marraskuun lopun välistä aikaa. Jos matkalla tai matkan jälkeen on sairastunut kuumetautiin, aloitetaan 28 päivän karenssin laskeminen oireiden loppumisesta.

Ei yhtään tapausta Suomessa

Verenluovutusta on päätetty rajoittaa epidemia-aikaan riskialueilla matkanneilta, koska Länsi-Niilin viruksen on todettu tarttuvan verensiirtojen välityksellä. Samanlainen varotoimi on käytössä myös muissa Euroopan veripalveluissa.

Veripalvelu korostaa, että virus saattaa tarttua verensiirron välityksellä, vaikka luovuttajalla ei olisi erityisiä tautioireita.

Suomessa ei ole koskaan todettu Länsi-Niilin virustartuntoja.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme