Mainos
Mainos

Länsimaat paheksuvat Yhdysvaltain pakotelakia

Länsimaat ovat laajasti paheksuneet lakia, jonka Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton allekirjoitti eilen. Lain mukaan Yhdysvallat pyrkii rankaisemaan ulkomaisia yrityksiä, jotka investoivat Libyan ja Iranin öljy- ja kaasuteollisuuteen.

Yhdysvallat perustelee lakiaan sillä, että Libya ja Iran ovat terroristeja suojelevia valtioita ja siksi niitä pitää rangaista. Laki on aiheuttanut kovaa närää länsimaissa. Sekä Ranskan ulkoministeriön edustaja Yves Doutriaux että Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel sanoivat tänään, että mikäli Yhdysvallat aikoo panna lakinsa täytäntöön, EU ryhtyy vastatoimiin.

Eurooppaan tuotavasta öljystä noin 20 prosenttia tulee Libyasta ja Iranista. Maiden eurooppalaiset kauppakumppanit yhtyvät Kinkelin mielipiteeseen, jonka mukaan Libyan ja Iranin kanssa tulisi pikemminkin käydä "kriittistä keskustelua" kuin pyrkiä eristämään maita. Kinkelin mukaan d'Amato-nimellä tunnettu laki ei ole Maailman kauppajärjestön WTO:n eikä Taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestön OECD:n sopimusten mukainen.

Niin ikään Englannissa ja Japanissa uutinen lain voimaantulosta otettiin vastaan tyrmistyneinä. Sveitsin viranomaiset kommentoivat uutista sanoen, että Yhdysvallat loukkaa rajojensa ulkopuolelle ulottuvalla lailla toisten valtioiden taloudellista itsenäisyyttä.
(STT-Reuter-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme