Mainos

Lapsenmurhavideo kiihdyttää keskustelua alkuperäisheimojen oikeuksista Brasiliassa

Sokeeraava video, joka kuvaa lapsenmurhia Amazonin alkuperäisheimojen parissa, on jälleen aloittanut Brasiliassa keskustelun siitä, pitäisikö heimojen perinteinen käytäntö kriminalisoida vai pitäisikö sitä kunnioittaa osana heimojen uskomuksia ja perinteitä.

Väittely on saanut uutta tulta alleen, kun käytäntöä vastustava Hakani-kampanja julkaisi lapsenmurhasta kertovan videon netissä.

Hakani-videossa näytetty elävältä hautaaminen on yksi useista eri tavoista, jolla lapsenmurhaa harjoitetaan alkuperäisheimojen parissa. Heimoilla on toisistaan erilaisia syitä perinteelleen. Joissain tapauksissa elävältä haudatut tai metsään hylätyt lapset ovat albiinoita tai heillä on synnynnäisiä epämuodostumia.

Jotkut heimot uskovat, että kaksoslapset edustavat hyvän ja pahan eri puolia. Lapsista surmataan se, jonka uskotaan omaavan pahan hengen.

"Lietsoo rotuvihaa"

Alkuperäiskansojen tukijat ovat hyökänneet videota vastaan. Heidän mukaansa se oli kristittyjen lähetystyöntekijöiden laittomasti hankkima. Kansallisen intiaanisäätiön FUNAI:n tiedottaja kertoi AFP uutistoimistolle, että evankeliset lähetystyöntekijät kuvasivat videon vastikään löydetyn Suruwaha heimon parissa.

Hän syyttää lähetystyöntekijöitä sekaantumisesta alkuperäisheimojen elämään. Heimot ovat päättäneet pysytellä erossa länsimaisesta kulttuurista ja suojella omaa kulttuuriaan ja uskomuksiaan.

Hakani-järjestö kiistää nettisivuillaan hankkineensa viedon laittomasti. He tosin myöntävät, että aineiston kuvasi erään evankelisen järjestön jäsenet, jotka kutsuvat kaikki "tuntemaan Jumalan ja julistamaan Hänen sanaansa".

Alkuperäisheimojen oikeuksia puolustava kansalaisjärjestö puolestaan kyseenalaistaa videolla nähdyn hautaamisen aitouden. Järjestö syyttää kuvaajia rotuvihan lietsomisesta intiaaneja kohtaan.

Tarkoituksena painostaa hallitusta?

YouTubesta löytyvän elokuvan on nähnyt yli puoli miljoonaa ihmistä. Kansalaisjärjestön mukaan videon levittämisen tarkoitus YouTubessa on painostaa Brasilian hallitusta hyväksymään lapsenmurhan kieltävän lainsäädännön.

FUNAI:n mukaan laki rankaisisi alkuperäisheimoja heidän uskontonsa, uskomuksiensa ja elämänkatsomuksensa takia. Kansallisen intiaanisäätiön mukaan asiasta pitäisi keskustella intiaanien, antropologien, ihmisoikeusjärjestöjen ja Yhdistyneiden Kansakuntien välillä.

Lapsenmurhaperinteen uskotaan kuolevan itsestään, sanoo Brasilian Yliopiston professori Saulo Ferreira Feitosa. Hänen mukaansa tapa esiintyy vain noin 13 heimon joukossa yli 250 alkuperäisheimosta.

- Rankaiseva lainsäädäntö ei poista tätä ongelmaa. Mikäli näin tapahtuisi, meillä ei olisi miljoonaa laitonta aborttia vuosittain. Brasiliassa abortti on laitonta.

Kansalaisjärjestöjen mukaan hallituksen pitäisi keskittyä muihin intiaaniheimojen vakaviin ongelmiin, kuten lasten ja nuorten korkeisiin itsemurhalukuihin.

(MTV3-AFP)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot