Mainos
Mainos

Lapsiäidit kertovat tarinansa: "Ei ole aikaa leikkiä, kun on hoidettava lasta ja pestävä vaippoja"

Jopa kaksi miljoona tyttöä saa lapsen joka vuosi ennen kuin he täyttävät 15. Plan Internationalin sekä YK:n Väestörahaston UNFPA:n mukaan lapsiäitien koulutus jää heikoksi ja heidän terveytensä voi vaarantua synnytyksessä pahastikin.

Valokuvaaja ja elokuvantekijä Pieter ten Hoopen on koonnut ympäri maailmaa kiertävän näyttelyn lapsiäitien tarinoista eri puolilta maailmaa. Se on osa UNFPA:n ja Planin kampanjaa #childmothers.

Keya oli kuolla synnytyksessä

Bangladeshilainen Keya meni naimisiin 13-vuotiaana.

Keya ja hänen 21-vuotias aviomiehensä Jahangir avioituivat vastoin tytön vanhempien tahtoa. He asuvat kaksikuukautisen poikansa ja isovanhempien kanssa lähiössä.

Keya sanoo Pieter ten Hoopen haastattelussa, että menetti synnytyksessä paljon verta ja oli kuolla.

– Kun menin naimisiin 13-vuotiaana, olin hyvin onnellinen, Keya sanoo.

– Kävin koulua vain vuoden, koska vanhempani ovat niin köyhiä. Olen viettänyt monta vuotta kotona auttaen äitiä taloustöissä.

Keya sanoo, että salasi ensimmäiset synnytyskivut kaikilta. Tyttö sanoo tunnustaneensa vihdoin anopilleen, että lapsi alkaa tulla.

– Mieheni äiti yritti auttaa synnytyksessä kotona, mutta siitä ei tullut mitään. Silloin äitini vei minut paikalliseen sairaalaan.

"Ei ole aikaa leikkiä, kun on hoidettava lasta"

Mulenga on 14-vuotias zambialaistyttö. Hän kävi koulua ja halusi lääkäriksi. Siihen saakka, kunnes tytön äiti huomasi tämän olevan raskaana.

– Äitinä oleminen on raskasta. Ei ole aikaa leikkiä, kun on hoidettava lasta ja pestävä vaippoja. Aikaisemmin leikin ja menin, minne halusin. Pidin kovasti jalkapallosta, Mulenga kertoo.

Nyt Mulenga asuu tyttärensä, vanhempiensa, isänsä toisen vaimon ja tusinan sukulaisen kanssa pienessä zambialaisessa kylässä.

”Halusin eroon lapsesta”

Haiti kärsi 2010 massiivisesta maanjäristyksestä, jonka seurauksena ihmisiä elä edelleen väliaikaisissa hätämajoituksissa ja ystävien sekä sukulaisten luona.

Lumilene asuu tyttärensä ja vanhempiensa kanssa kansainvälisellä avustusleirillä. Lumilene, 15, kertoo asuneensa leirillä nyt viisi vuotta. Hänen Clairina-tyttärensä on puolivuotias.

– Vanhempani ovat köyhiä. Äitini myy leipää. Joskus rahaa ei vain ole.

Lumilene kertoo olleensa 14, kun hän tuli raskaaksi. Synnytyksen jälkeen tyttö halusi eroon vauvasta.

– Äitini oli eri mieltä. Hän ei ollut vihainen, mutta sanoi, että pidät lapsen.

Lumilene kertoo, ettei ole ainoa teiniäiti koulussa, jota kävi ennen raskautta. Hän itse joutui jättämään koulun kesken neljännen raskauskuukauden aikana. Lumilenen mukaan jotkut hänen koulutovereistaan esimerkiksi myyvät seksiä saadakseen perheelle rahaa.

"Täällä on kovaa olla tyttö"

Synnytyksen aikana tyttö ei saanut kipulääkkeitä ja oli sen jälkeen pitkään sairas.

– Kun näin tyttöni ensimmäistä kertaa, olin todella onnellinen. Nyt, kun Clairina on jo puolivuotias, on helpompaa. Olen palannut kouluun.

Lumilene kertoo, että äiti hoitaa tytärtä päivisin.

– Tällä hetkellä Clairina on sairas. Hän yskii ja kuumeilee. Tytöllä on myös silmäongelmia. Sain jo kerran lähetteen lääkäriin, mutta minulla ei ollut varaa maksaa matkakuluja.

– Olen oppinut sen, että miesten kanssa ei voi ystävystyä. Kun kerran teet sen, he voivat tehdä mitä tahansa. Täällä on kovaa olla tyttö, Lumilene sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme