Mainos
Mainos

Lapsikuolleisuus lupaavassa laskussa

Puutteellisen hygienian aiheuttamiin sairauksiin kuolee kuitenkin yhä 1,5 miljoonaa lasta vuodessa, muistuttaa Unicef.

YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan lapsikuolleisuus on maailmassa lupaavassa laskussa. Alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus on laskenut vuositasolla alle 10 miljoonan ensi kerran lähihistoriassa. Puolen vuosisadan aikana laskua on tapahtunut jopa 60 prosenttia.

Lapsikuolleisuuden lasku on Unicefin mukaan pitkälti kehittyneen terveydenhuollon ansiota. Esimerkiksi tuhkarokkokuolleisuus Afrikassa on pudonnut kuudessa vuodessa kymmenesosaan entisestä lasten rokoteohjelman avulla. Myös rintaruokinnan lisääntyminen ja puhtaan juomaveden saannin parantuminen ovat merkittävästi edistäneet lasten terveyttä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Lisäksi hyönteisverkkojen käyttö on vähentänyt malariatartuntoja ja lääkehoidon yleistyminen auttanut ehkäisemään HI-viruksen tarttumista äideistä lapsiin.

Unicef kuitenkin muistuttaa, että paljon työtä lapsikuolleisuuden ehkäisemiseksi on vielä tehtävä. Puutteellisen hygienian aiheuttamiin sairauksiin kuolee yhä 1,5 miljoonaa lasta vuosittain. Aliravitsemuksesta kärsii vuositasolla 143 miljoonaa lasta.

Lisäksi yli puoli miljoonaa naista kuolee vuosittain synnytyksessä tai raskauden aikaisten komplikaatioiden vuoksi, heistä noin puolet Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Afrikkalaisnaisista yksi 22:sta kuolee synnytyksessä, kun luku länsimaissa on yksi 8000:ta naista kohti.

(STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme