Mainos
Mainos

Las Vegas tunnetaan asemessuista ja konekivääriturismista – aselaeissa isot erot eri osavaltioiden välillä

Las Vegas tunnetaan paitsi kasinoistaan ja yöelämästään myös asemessuista ja konekivääriturismista.

Useat ampumaradat houkuttelevat matkailijoita tarttumaan konepistooliin, rynnäkkökivääriin ja jopa raskaaseen konekivääriin toimintaelokuvien malliin. Esimerkiksi Bullets and Burgers tarjoaa koko perheen seikkailupaketteja, joissa kaikki 12 vuotta täyttäneet pääsevät ampumaan sarjatuliaseilla, ja lopuksi herkutellaan hampurilaisilla.

Turistien lisäksi aseet houkuttelevat kaupunkiin asealan ammattilaisia. Maailman suurimmat aseteollisuuden ammattilaismessut SHOT show järjestetään vuosittain Las Vegasissa.

Las Vegasin kotiosavaltion Nevadan aselait ovat sallivat – mutta eivät Yhdysvalloissa mitenkään poikkeukselliset. Maassa on lukuisia osavaltioita, joissa aseiden hankkimista, omistamista ja kantamista rajoitetaan vielä vähemmän.

Kätketyt aseet sallittu

Erityisen sallivista aselaeista tunnettuja osavaltiota ovat muun muassa Arizona, Vermont, Alaska, Kentucky, Wyoming, Kansas ja Missouri. Niiden asemyönteisyydestä ovat yhtä mieltä aselakien tiukentamista ajava Smart Gun Laws -järjestö ja aseharrastajien lehti Guns and Ammo.

Smart Gun Lawsin mukaan näissä näissä seitsemässä osavaltiossa ei muun muassa vaadita taustaselvityksiä yksityishenkilöiden välisissä asekaupoissa eikä rajoiteta automaatti- tai puoliautomaattiaseiden omistamista tai kerralla ostettavien aseiden määrää.

Arizona, Vermont, Kansas ja Wyoming eivät myöskään vaadi lupaa kätketyn aseen kantamiseen julkisella paikalla.

Valtaosassa osavaltioista aselait ovat verraten sallivat. Smart Gun Laws antaa osavaltioille amerikkalaiset kouluarvosanat, ja jopa puolet osavaltioista saa järjestöltä heikoimman F-arvosanan.

Joukosta erottuvat Kalifornia, Havaiji sekä Itärannikon keskiosan osavaltiot New York, New Jersey, Massachusetts, Maryland ja Connecticut. Ne saavat järjestöltä arvosanan A tai A-, ja Guns and Ammo -lehti listaa ne aseiden ystävien huonoimmiksi asuinpaikoiksi.

Nämä seitsemän osavaltiota ja pääkaupunkialue District of Columbia rajoittavat aseiden omistamista ja käyttöä merkittävästi valtiotason lainsäädäntöä tiukemmin. Kaikissa niistä kannatetaan vankasti demokraattipuoluetta.

Presidentiksi mieliviltä kannanottoja

Useat tiukoista aselaeista tunnettujen osavaltioiden senaattorit ottivat Las Vegasin ampumisen jälkimainingeissa äänekkäästi kantaa valtakunnallisten aselakien tiukentamisen puolesta.

Kiihkeitä puheenvuoroja kuultiin muun muassa Connecticutin senaattorilta Chris Murphyltä, kalifornialaissenaattori Kamala Harrisilta ja Massachusettsin Elizabeth Warrenilta.

Ei ole sattumaa, että kaikki kolme ovat pyrkimässä demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa.

Lakien tiukentamisen puolesta otti kantaa jopa yhä presidentiksi mielivä, asemyönteisyydestään tunnetun Vermontin demokraattisenaattori Bernie Sanders.

Demokraatit käyvät koko ajan kiihkeämpää taistelua aselakien tiukentamisen puolesta, ja vaikka yritykset muuttaa lakeja ovat toistaiseksi olleet tuloksettomia, kysymyksestä on tullut puolueen äänestäjille hyvin tärkeä.

Tällä vaalikaudella taistelu on jokseenkin toivotonta, kun kaikki poliittinen valta on asemyönteisten republikaanien käsissä. Siksi moni tähtääkin jo seuraaviin vaaleihin. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme