Mainos
Mainos

Lasten ja nuorten unilääkkeiden käyttö kasvanut räjähdysmäisesti Ruotsissa

Ruotsissa unilääke melatoniinia käyttävien lasten määrä on yhdeksänkertaistunut kymmenessä vuodessa, kertoo ruotsalainen The Local -sivusto.

Ruotsin sosiaalihallitus Socialstyrelsenin mukaan jopa 23 000 alle 19-vuotiasta käytti nukahtamiseen auttavaa reseptilääkettä vuonna 2015.

Yleensä lääkkeitä ei määrätä lainkaan alaikäisille.

– Melatoniinin osuus on kasvanut valtavasti. Kasvua on myös muiden unihäiriöiden hoitoon tarkoitetuissa lääkkeissä, lääkeviraston Ninna Gullberg sanoi ruotsalaiselle Ekot-radiouutisille.

Melatoniini on hormoni, jota esiintyy luonnostaan ihmisen kehossa. Hormonin lääkeversiolla ei ole toistaiseksi havaittu olevan sivuvaikutuksia, mutta sosiaalihallituksen asiantuntijan mukaan pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole tutkittu tarpeeksi.

Ruotsissa lääkärit saavat määrätä melatoniinia lapsien nukahtamisvaikeuksiin vain silloin, kun muut lääkkeet eivät auta. Tyypillisesti melatoniinia määrätään aktiivisuushäiriö ADHD:sta kärsiville lapsille.

Unilääkkeiden käytöstä puhuttiin Suomessakin tämän vuoden tammikuussa:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme