Mainos
Mainos

Latvia äänestää parlamentin hajottamisesta

Latvian presidentti Valdis Zatlers ilmoitti tänään, että Latviassa järjestetään kansanäänestys parlamentin hajottamisesta.

Syynä on parlamentin päätös olla sallimatta poliisin etsintöjä kansanedustajan kotona. Kyse on laajasta korruptiotutkinnasta.

Zatlers ilmoitti äänestyksestä televisiopuheessa. Jos latvialaiset äänestävät parlamentin hajottamisen puolesta, maassa järjestetään uudet parlamenttivaalit. Jos latvialaiset eivät tue hajottamista, Zatlersin on erottava virastaan.

Maahan valittiin uusi parlamentti vasta viime lokakuussa. Parlamentti ei ole antanut poliisille lupaa suorittaa kotietsintää liikemiehenäkin tunnetun kansanedustajan kotona. Kansanedustajilla on Latviassa syytesuoja.

Parlamentin puhemies: "Historiallinen askel"

Latvian parlamentin puhemies Solvita Aboltina on ottanut kantaa presidentin ilmoitukseen kansanäänestyksestä.

Uutistoimisto BNS:n mukaan Aboltina ei ole varma ratkaisun hyödyllisyydestä.

- Kansa on tyytyväinen tunnetasolla, mutta onko ratkaisu järkiperäinen? Aboltina pohdiskeli eilen illalla.

Puhemies myönsi, että parlamentti on tehnyt pieniä virheitä.

Aboltina kuvaili kansanäänestystä historiallisena askeleena, jolla pyritään palauttamaan kansan luottamus valtioon. Kansanäänestys järjestetään todennäköisesti heinäkuun lopussa.

(MTV3 - STT - BNS - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme