Mainos
Mainos

Latvia vaihtaa latit euroon

Latviasta tulee vuodenvaihteessa euron 18. jäsenmaa.

Eurojäsenyyden ehtojen täyttäminen on vaatinut maalta suuria uhrauksia, eikä kansa ole vaihdoksesta innoissaan. Tuoreen mielipidekyselyn mukaan lähes 60 prosenttia latvialaisista vastustaa euroon liittymistä.

Latvian talous on kulkenut melkoista vuoristorataa. Talous kasvoi jopa yli 10 prosentin vuosivauhtia 2000-luvulla, mutta finanssikriisin iskiessä kasvu tyssäsi kuin seinään. Lamassa maan tuotanto laski kahdessa vuodessa lähes 25 prosenttia.

Väki vähenee

Latvia sai EU:lta ja kansainväliseltä valuuttarahasto IMF:ltä 7,5 miljardin euron tukilainapaketin, mutta nosti siitä vain 4,4 miljardia. Julkisen talouden vajetta karsittiin rankasti leikkaamalla julkisen sektorin palkkoja yli kolmanneksella, heikentämällä sosiaaliturvaa ja irtisanomalla työntekijöitä.

Työttömyys nousi pahimmillaan 21 prosenttiin, minkä seurauksena monet latvialaiset ovat muuttaneet työn perässä ulkomaille. Syntyvyys on laskenut. Väkiluku supistui 13 prosenttia vuoden 2000 ja 2011 välillä.

Baltian maista Liettua ei ole vielä euron jäsen. Viro liittyi euroon vuonna 2011.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme