Mainos
Mainos

Lavrov: Venäjä tyytymätön Naton levittäytymiseen rajansa tuntumaan – "Venäjällä oikeus puolustaa itseään"

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat maanantaina Moskovassa. Kyseessä oli ministerien ensimmäinen tapaaminen Venäjällä.

Keskustelu alkoi hyväntahtoisesti Soinin ja Lavrovin vitsaillessa jääkiekosta ja kehuessa maiden välistä avointa keskusteluyhteyttä. Ilmapiiri kuitenkin muuttui tapaamista seuranneessa tiedotustilaisuudessa, kun toimittajat nostivat esille maanantaina Hangossa käynnistyneet Baltops-harjoitukset. 

Ensimmäisen kysymyksen esittänyt venäläisen Russia Todayn toimittaja avasi aiheen tiedustelemalla englanniksi Soinilta, miksi Helsinki "on valinnut eskalaation tien". Soini vastasi niin ikään englanniksi, että harjoitukset eivät ole uusi konsepti, vaan niitä on pidetty vuodesta 1993. 

– Suomen ainoa tavoite on vahvistaa omaa kapasiteettiamme ja puolustustamme, tätä ei ole missään määrin suunnattu kenellekään, ministeri vastasi. 

Myös Lavrov kiirehti vastaamaan suomalaiskollegalle suunnattuun kysymykseen. Venäjän ulkoministeri toisti ensin jo tutun mantran jokaisen maan oikeudesta valita itse oma puolustuspolitiikkansa, ja jatkoi toteamalla Venäjän olevan tyytymätön Naton levittäytymiseen Venäjän rajojen tuntumaan. 

– Tässä vaiheessa astuu jo voimaan Venäjän suvereeni oikeus puolustaa omaa turvallisuuttaan niillä metodeilla, jotka ovat riittävät tämän päivän riskeille. Olen varma, että suomalaiset naapurimme ja ystävämme varmasti ymmärtävät sen

Kaikki Kiovan syytä

Lavrov totesi myös, ettei usko yhdenkään järkevän Nato-maan uskovan Venäjän suunnittelevan hyökkäystä Natoa vastaan. 

– Eikä meillä ole mitään sen tyyppisiä suunnitelmia, Lavrov sanoi.  
Ulkoministeri kertasi Venäjän julkilausumaa, jonka mukaan Nato on käyttänyt hyväkseen "Ukrainassa tapahtunutta vallankaappausta" ja Venäjän reaktiota "yrityksiin diskriminoida venäläisiä Ukrainassa", muodostaakseen uuden uhkakuvan. 

Näkökulmaero Venäjän ja lännen välillä kirkastui entisestään, kun Lavrov puhui Ukrainan tilanteesta, josta myös ulkoministerit olivat keskustelleet. Soinin korostaessa Minskin sopimuksen noudattamisen tärkeyttä, Lavrov syytti ongelmista Kiovaa. Hänen mukaansa Ukrainan hallitsijat eivät suostu dialogiin Luhanskin ja Donetskin separatistien kanssa. 

– Tuollainen asenne ei ole hyväksi kellekään --, ei myöskään Suomelle, varsinkin ottaen huomioon Suomen kokemuksen ruotsinkieliselle vähemmistölle annetuista oikeuksista, Lavrov vertasi.

Syyrian opposition omalla vastuulla

Ulkoministerit keskustelivat tapaamisensa aikana myös Lähi-idän tilanteesta – erityisesti Soinin taannoisesta Israelin-matkasta, sekä tietysti Syyrian sodasta. 

Länsimaiden ja Venäjän katsantokantojen erot korostuivat jälleen, kun Lavrov vastasi syytöksiin Syyrian oppositioon kohdistuneista pommituksista.

Lavrovin mukaan kyse on siitä, ettei Yhdysvallat noudata lupauksiaan siirtää niin sanottua normaalia oppositiota pois al-Nusran asemista. Venäjä pommittaa al-Nusraa. 

– Meidän mielestämme ne, jotka eivät ole lähteneet pois terroristien asemista, saavat syyttää itseään. 

Lavrov kertoi, että keskusteluyhteys Yhdysvaltojen kanssa on kuitenkin auki, sillä Lavrov ja Yhdysvaltain John Kerry puhuvat usein puhelimessa.

Keskustelut Venäjän kanssa jatkuvat jo heinäkuussa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu Suomeen vierailulle.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme