Mainos
Mainos

Lebed tapasi Tshernomyrdinin

Venäjän erikoislähettiläs Aleksandr Lebed tapasi Moskovassa tänään Venäjän pääministerin Viktor Tshernomyrdinin hyväksyttääkseen tällä tshetsheenien kanssa sovitun rauhansuunnitelman, kertoi uutistoimisto Interfax.

Lebed tapaa avustajiensa mukaan huomenna myös presidentti Boris Jeltsinin. Jeltsinin kerrottiin tänään aloittaneen loman, mutta pysyvän silti valtion asioiden johdossa.

Lebed, joka keskeytti eilen neuvottelut tshetsheenikomentaja Aslan Mashadovin kanssa, sanoi palanneensa Moskovaan keskustellakseen Venäjän johdon kanssa Tshetshenian poliittista tulevaisuutta koskevan sopimusluonnoksen yksityiskohdista. Tänään hän sanoi aikovansa palata Tshetsheniaan mahdollisimman pian.

Lebedin ja Mashadovin kerrotaan saaneen aikaan sopimuksen, jonka toteuttamisessa molemmat osapuolet voivat säilyttää kasvonsa. Tshetsheenisissien edustajan mukaan venäläiset ovat hyväksyneet vaateen kansanäänestyksen järjestämisestä, vaikka äänestyksen järjestämiseen voikin mennä vuosia.

Tshernomyrdin, joka on jo aiemmin myöntynyt kansanäänestyksen järjestämiseen, sanoi Venäjän television haastattelussa eilisiltana, että Tshetshenian tulisi säilyä ikuisesti osana Venäjää.
-Tshetshenian tulisi yksinkertaisesti olla osa Venäjän liittovaltiota. Sitä koska, miten ja missä asemassa, ei tarvitse päättää nyt, sanoi Tshernomyrdin.

Pääministerin mukaan ihmisten on odotettava, kunnes Tshetshenia on toipunut käydystä sodasta, ennen kuin poliittisista kysymyksistä voidaan sopia.

Venäjä vaatii aseita takaisin

Mashadovin ja Venäjän joukkojen komentajan Vjatsheslav Tihomirovin oli alunperin määrä allekirjoittaa lopullinen tulitaukosopimus jo tänään. Aikomukset kariutuivat kuitenkin, kun joukko tshetsheenejä oli pysäyttänyt venäläisen sotilassaattueen Groznyissa viikonvaihteessa ja takavarikoinut sotilailta aseita. Venäjä vaati, että aseet on palautettava ennen tulitaukosopimuksen allekirjoittamista.

Venäjä keskeytti myös eilen aloittamansa joukkojen vetämisen pois Groznyista ja sanoi aseiden takavarikoinnin olevan uhka rauhanpyrkimyksille. Muuten Tshetsheniassa oli venäläisten uutistoimistojen mukaan rauhallista. Interfax kertoi kuitenkin, että yksi sotilas oli saanut surmansa tarkka-ampujan luodista ja Venäjän asemia tulitettiin 16 kertaa.
-Viime yö oli luultavasti rauhallisin puoleentoista vuoteen, sanoi uutistoimisto Itar-Tassin lainaama sisäministeriön edustaja.

Groznyissa koettiin myös tavallisesta poikkeavaa kanssakäymistä, kun uuteen tulitaukoon totuttelevat sotilaat seurustelivat entisten vihollistensa kanssa. Joukko tshetsheenitaistelijoita pistäytyi venäläisellä tarkastusasemalla kaupungin keskustassa, jakoi vesimelonin venäläissotilaiden kanssa ja leikki kissanpennun kanssa samalla kun venäläinen sotilas esitti lauluja.

Groznyiin alkoi myös palata sieltä lähteneitä pakolaisia.

Venäläistappiot yli 400 sotilasta

Interfaxin mukaan ainakin 451 venäläistä sotilasta on kuollut kolmen viime viikon aikana käydyissä taisteluissa Tshetsheniassa. Alueelta on evakuoitu lähes 1 300 haavoittunutta sotilasta, ja kadoksissa on useita kymmeniä.
(STT-Reuter-DPA-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme