Mainos
Mainos

"Legendaarinen johtaja ja poliittinen nero" – maailman johtajat osoittivat kunnioitustaan Shimon Peresin rauhantyölle

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama, entiset presidentit Bill Clinton, George Bush sekä lukuisat muut maailman johtajat ovat osoittaneet kunnioitustaan Israelin entiselle presidentille Shimon Peresille.

Barack Obama sanoi lausunnossaan, että Shimon Peresin sitoutuminen Israelin turvallisuuteen ja rauhanprosessiin perustui hänen "järkähtämättömään moraaliseen perustaansa ja optimismiinsa". 

– Maailmassa on harvoja ihmisiä jotka muuttavat ihmiskunnan historian suuntaa, ei vain oman roolinsa kautta vaan koska he laajentavat moraalista mielikuvitustamme ja pakottavat meidät vaatimaan itseltämme enemmän. Ystäväni Shimon oli yksi näistä ihmisistä.

Shimon ei koskaan luopunut rauhan mahdollisuudesta israelilaisten, palestiinalaisten ja Israelin naapurien välillä, Obama sanoi lausunnossaan. 

Legendaarinen johtaja ja poliittinen nero

Bill Clinton, jonka kaudella allekirjoitettiin palestiinalaisvaltiota pohjustanut Oslon sopimus luonnehti Peresiä "suurisydämiseksi neroksi". 

– En koskaan unohda kuinka onnellinen hän oli 23 vuotta sitten allekirjoittaessaan Oslon sopimusta Valkoisen talon puutarhassa avaten toiveikkaamman kauden Israelin ja palestiinalaisten välisissä suhteissa, Clinton totesi. 

Sekä vanhempi että nuorempi George Bush antoivat tunnustuksensa Peresin rauhantyölle. 

– Bushin perhe jää kaipaamaan Shimon Peresiä ja hänen arvokkuuttaan ja optimismiaan, sanoi nuorempi George Bush lausunnossaan. 

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kutsui Peresiä "legendaariseksi johtajaksi" ja Britannian entinen pääministeri Tony Blair puhui "poliittisesta nerosta ja valtiomiehestä, joka on aikansa parhaiden joukossa".

Rauhannobelisti menehtyi 93-vuotiaana

93-vuotias Peres kuoli aamuyöllä paikallista aikaa sairaalassa Tel Avivin lähellä. Hän sai aivoverenvuodon kaksi viikkoa sitten ja oli siitä lähtien sairaalassa tehohoidossa ja hengityskoneessa. 

Peres sai vuonna 1994 Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Israelin pääministerin Jitzhak Rabinin ja palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin kanssa. Palkinto tuli rauhanpyrkimyksistä, jotka huipentuivat Oslon sopimukseen. 

Presidenttinä hän toimi 2007–2014. Lisäksi hän muun muassa toimi kahdesti Israelin pääministerinä vuosina 1984–1986 ja 1995–1996. Hän oli Israelin parlamentin eli knessetin jäsen ennätykselliset 48 vuotta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme