Mainos
Mainos

Lehdet: Ainakin 40 ruotsalaislasta tällä hetkellä Isis-alueilla

Ruotsalaismedioiden mukaan ainakin 40 ruotsalaislasta on tällä hetkellä äärijärjestö Isisin hallinnoimille alueille Syyriassa ja Irakissa.

Lapset ovat joutuneet Isisin alueelle, koska heidän äitinsä ovat lähteneet terroristijärjestön toimintaan mukaan, kertoo Ruotsin Radion Ekot-ohjelma. SR on haastatellut kansallista väkivaltaisen ekstremismin koordinaattoria Yassin Ekdahlia asiasta. Asiasta kertovat myös Expressen ja Aftonbladet.

Isis-järjestö maalaa propagandavideoillaan kuvaa perheystävällisestä idyllistä saadakseen uusia kannattajia. Jo aikaisemmin on ollut tiedossa, että useat ruotsalaisnaiset ovat hakeutuneet Isis-alueille ja ottaneet myös lapsiaan mukaan. Suurin osa näistä naisista on mennyt naimisiin Isis-taistelijan kanssa.

– Ainakin 40 lasta on sota-alueella ja tämä on alhainen arvio. Voisin kuvitella, että heitä on paljon enemmän, sanoo Ekdahl SR:n haastattelussa.

Expressen kertoo, että Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon tilastojen mukaan kaikkiaan 286 ruotsalaista on lähtenyt Syyriaan liittyäkseen Isis-järjestöön. Usea heistä on kuollut, osa on myös palannut Ruotsiin. Tällä hetkellä noin 120 ruotsalaisen arvioidaan olevan Isis-alueilla, eikä tämä luku sisällä lapsia.

Ekdahl kertoo SR:n haastattelussa, että usein Isisin riveihin lähteneilllä nuorilla naisilla on taustalla rikkinäisyyttä ja turvattomuutta. Erityisesti koordinaattori on huolissaan lapsista, jotka kokevat sota-alueella hyvinkin traumaattisia kokemuksia.

– He näkevät tappamista jokapäiväisessä elämässään. Pommituksia ja tappamisen oikeutusta eriuskoisten tapauksessa. On myös tapauksia, joissa äidit on raiskattu lapsen läsnäollessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme