Mainos
Mainos

Lehti: Isis värvää riveihinsä pikkurikollisia – varasjengeillä havaittu yhteyksiä terrorismiin

Isisin rajoitus- ja värväystoiminnasta on Pariisin terrori-iskujen tutkinnassa paljastunut uutta tietoa, kertoo Washington Post. Järjestö näyttää uusien tietojen perusteella värväävän Euroopassa toimivia pikkurikollisia sekä rahoituksen hankkimiseen että taistelijoiksi.

Monilla Isisiin linkittyneillä tahoilla näyttää olevan aiempaa rikosrekisteriä, ja esimerkiksi Pariisin iskussa kuollut Brahim Abdeslam ja tämän yhä pakosalla olevan Salah-veli ovat ylläpitäneet kahvilaa, joka suljettiin epäiltynä huumeisiin liittyvästä toiminnasta.

Myös terroriteon pääsuunnittelijaksi epäillyllä Abdelhamid Abaaoudilla on tuomiot useista rikoksista ja tämä on The Washington Postin mukaan ollut läheisissä tekemisissä Belgian Molenbergin lähiössä toimineiden pikkurikollisten ryhmän kanssa. Ryhmää kuvaillaan lehden artikkelissa radikalisoituneiksi varkaiksi, jotka muun muassa ryöstävät turisteja ja tekevät myymälävarkauksia Isisin hyväksi.

"Joulupukki" rekrytoi varkaita rahoittamaan Isistä

Ryhmän johtaja oli 42-vuotias marokkolainen Khalid Zerkani, jota ryhmän jäsenet kutsuivat Papa Noeliksi eli Joulupukiksi. Viranomaisten mukaan mies jakoi nuorille rahaa ja lahjoja samalla värväten näitä mukaan toimintaansa. Hän värväsi henkilöitä kahviloista ja kaduilta läheltä epävirallisia moskeijoja, kohdistaen toiminnan henkilöihin, joilla oli lievä rikosrekisteri.

Belgian viranomaiset pidättivät Zerkanin helmikuussa 2014 ja hänet tuomittiin 12 vuoden vankeuteen terroritoiminnan johtamisesta.

Zerkani on liitetty ainakin 30–40 Belgiasta Lähi-itään taistelijaksi lähteneeseen. Zerkanin rekrytoima 21-vuotias Youssef, kertoi viranomaisille, että häntä oli kannustettu varastamaan turistien matkatavaroita. Tuotoilla rahoitettaisiin ”islamistisia päämääriä”.

Varastaminen on kielletty islamissa, mutta Isisin seuraajat ovat oikeuttaneet teot sillä, että päämäärät ovat hyväksyttävät ja teot kohdistuvat vääräuskoisiin.

Varkauksista syntyneitä tuottoja käytettiin Syyriaan ja Irakiin sotimaan lähtevien eurooppalaisten matkarahoiksi.

Radikalisoituneet eivät hylkää rikollista elämäntapaa

Näyttääkin siltä, että Isisin riveihin kerääntyy yhä enemmän katurikollisia ja muuta lavean tien kulkijoita. Nämä henkilöt eivät radikalisoitumisen myötä hylkää rikollista elämäntapaansa, vaan käyttävät laittomassa toiminnassa hankkimiaan taitoja rahoittaakseen värväystoimintaa ja taistelijoiden matkoja taisteluihin. Näillä ryhmillä on myös monia parempi pääsy aseisiin ja käteen rahaan, mikä luo viranomaisille uudenlaisen ongelman.

Tämä piirre erottaa Isistä yhä enemmän al-Qaidasta, joka panosti näennäisesti hurskaiden henkilöiden rekrytointiin ja varakkaisiin sponsoreihin.

Vanhemmat al-Qaidan kaltaiset terroristijärjestöt olivat tarkkoja teologisissa tulkinnoissa ja käyttivät rekrytointiin pitkiä saarnavideoita. Isis taas käyttää näyttävää internetpropagandaa, jossa kuvataan houkuttelevaa paratiisia, jossa heikossa asemassa olevat nuoret voivat kokea adrenaliinin ja nauttia sotasaaliista.

Lontoon King’s Collegen radikalisoitumisen asiantuntija Peter Neumann kertoo, että monet Isisin rekrytoimista elävät yhteiskunnan laitamilla. Euroopan vankilat ovatkin olleet erityisesti Belgiassa ja Ranskassa paikkoja, joissa musliminuoret radikalisoituvat.

Nuoret uskovat löytävänsä kalifaatista kodin

Washinton Post haastatteli Molenbeekin lähiössä asuvaa Faridia, jota toimittaja kuvaili täydelliseksi terroristien rekrytointikohteeksi. Rikostaustan omaava marokkolaistaustainen Farid kertoikin haastattelussa haluavansa liittyä Isisiin ja vaikutti kantavan mukanaan käsiasetta.

Farid kuvailee nuoren muslimin elämää korkean työttömyysprosentin lähiössä toivottomaksi, monien kokiessa olevansa vailla kansalaisuutta. kertoi Isisin vetoavan hänen kaltaisiinsa nuoriin miehiin, sillä he uskovat löytävänsä ryhmän, jossa voivat tuntea olevansa kotonaan.

Hän kertoi kapinoivansa valtiota ja yhteiskuntaa vastaan, joka ei koskaan hyväksynyt heitä belgialaisiksi. Hän kapinoi myös vanhempiaan ja heidän kotimaataan vastaan, eikä kokenut itseään sen enempää belgialaiseksi kuin marokkolaiseksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme