Mainos
Mainos

Lehti: NSA:n todisteet osoittavat Venäjän olevan Litvinenkon salamurhan takana

Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA antoi Britannialle pitävät todisteet syyllisistä venäläisen ex-vakoojan Aleksandr Litvinenkon kuolemassa, kertoo brittilehti Daily Telegraph.

Lehden mukaan NSA oli saanut haltuunsa viestejä, jotka osoittivat kiistattomasti Venäjän olleen salamurhan takana.

Paljastus tulee ilmi juuri ennen Litvinenkon murhan julkista tutkimusta, joka alkaa ensi viikon tiistaina.

Murhatutkimuksen tunteva lähde vahvistaa Telegraphille, että amerikkalaista vakoilumateriaalia on olemassa. Materiaali ei kuitenkaan kelpaa todisteeksi oikeudessa, mutta Britannian viranomaiset ovat sen perusteella vakuuttuneita, että kyseessä oli Venäjän tukema murha.

Britannia syyttää teosta kahta entistä KGB:n vakoojaa. Venäjä kuitenkin kiistää miesten syyllisyyden eikä suostu luovuttamaan heitä.

Litvinenko kuoli Lontoossa 2006 muutama viikko sen jälkeen kun hänet oli myrkytetty ravintolassa radioaktiivisella poloniumilla.

Litvinenko selvitteli ennen kuolemaansa epävirallisesti venäläistoimittaja Anna Politkovskajan murhaa.

Hän oli entinen KGB:n eversti ja myöhemmin FSB:n everstiluutnantti, joka loikkasi vuonna 2000 Britanniaan ja sai maasta poliittisen turvapaikan ja myöhemmin kansalaisuuden.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme