Mainos
Mainos

Pariisin iskuista epäillyt veljekset koulutettu Jemenissä?

Ranskan terrori-iskusta epäillyt veljekset ovat brittiläisen Daily Mail-lehden mukaan koulutettu Al-Qaidan toimesta Jemenissä.

12 ihmisen kuolemaan johtaneiden iskujen epäillyistä tekijöistä yksi on antautunut poliisille, mutta kaksi jatkaa yhä pakoaan. Pakoteillä olevia on epäilty veljeksiksi. Brittiläinen Daily Mail-lehti kirjoittaa, että veljekset ovat orpoja, jotka ovat lapsena tuotu brittiläiseen orpokotiin Ranskasta.

Daily Mailin mukaan veljekset ovat nimeltään Said ja Cherif Kouachi. Lehti on löytänyt myös viime vuoden huhtikuussa perustetun Facebook-profiilin, jota epäilee toisen veljeksen hallinnoimaksi. Tietoja ei pystytä vahvistamaan, mutta profiilissa on viittauksia radikaaliseen islamiin ja kuvia aseista ja luodeista.  

Lehden mukaan veljekset ovat tuttuja poliisille useiden pidätysten kautta. Heillä on kytköksiä terroristiryhmiin vuodelta 2005. Kaksikko on tuttu poliisille myös huumeiden kautta. Veljekset ovat palanneet Pariisiin Britanniasta reilut kymmenen vuotta sitten. Silloin veljekset liittyivät ranskalaiseen Buttes-Chaumont-jengiin, jota johti kaksi imaamia.

The Times -lehdelle Ranskan tiedustelupalvelun entinen antiterrorismi-osaston johtaja kuvailee jengiä ryhmäksi hulttioita, jotka muuttuivat radikaaleiksi. The Times -lehden mukaan jengi organisoi ihmisiä Irakiin.

Radikalisoituminen tapahtunut vuonna 2003?

Veljekset ovat Daily Mailin mukaan radikalisoituneet noin kymmenen vuotta sitten, toisen Irakin sodan jälkeen. Heidät pidätettiin vuonna 2005 jengikytköksistä ja huhuista, että he olivat matkalla Irakiin koulutukseen. Seuraavan kerran toinen veljeksistä pidätettiin vuonna 2008, kun tämä oli matkalla Syyriaan Damaskokseen. Cherif Kouachi pidätettiin, koska hänellä oli mukanaan käyttöohjeet, miten Kalashnikov-kivääriä käytetään. Hänet tuomittiin silloin kolmeksi vuodeksi vankilaan, mutta hän istui vain osan rangaistuksestaan.

Seuraavan kerran Cherif pidätettiin 2010, kytköksistä vapauttaa mies, joka oli yksi vuoden 1995 Pariisin metroaseman pommituksen pääsuunnittelijoista. Iskussa kuoli kahdeksan ihmistä ja yli sata loukkaantui. Pidätyksestä huolimatta häntä vastaan ei nostettu syytteitä.

Daily Mailin mukaan molemmat veljekset ovat joidenkin tietojen mukaan olleet viime vuonna Syyriassa. Toisaalta silminnäkijöiden mukaan eilisessä iskussa miehet ovat huutaneet olevansa Al Qaidan miehiä Arabian niemimaalta, eli ryhmästä, joka operoi Jemenistä.

Jos Jemenin yhteys varmistuu, on lehden mukaan todennäköistä, että kaksikko on osa Al Qaidan Arabian niemimaa -ryhmittymää. Kaksikko on joka tapauksessa asiantuntijoiden mukaan saanut sotilaskoulutuksen.

– He olivat hyvin ammattimaisia, hyvin organisoituja ja isku oli ajoitettu hyvin. Et pysty toteuttamaan tällaista iskua ilman sotilaskoulutusta. Keitä he olivatkaan, he olivat korkeasti koulutettuja sotastrategiaan, kertoo lehdelle entinen Yhdysvaltojen armeijan entinen everstiluutnantti Tony Chaffer. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme