Mainos
Mainos

Lehti: Perheet nääntyvät nälkään syyrialaiskaupungissa– ”Syövät ruohoa pysyäkseen hengissä”

Satojen lasten arvioidaan olevan aliravittuja piiritetyssä Madayan kaupungissa Damaskoksen ulkopuolella, kertoo Al Jazeera.

Al Jazeeran toimittajan kuvaamassa videossa näkyy useita alaravittuja miehiä ja lapsia. Haastatellessa eräs selvästi aliravittu lapsista kertoo, ettei ole saanut ruokaa viikkoon.

Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukkojen piirittämä Madayan kaupunki sijaitsee 25 kilometriä Damaskoksesta luoteeseen. Sen asukkaat kärsivät vakavasta aliravitsemuksesta ja heidän saatavillaan on huonosti polttoainetta tai lääkintätarvikkeita.

– Täällä ei ole enää hengissä kissoja ja koiria. Jopa syömämme puiden lehdet ovat käyneet niukoiksi, kertoo perheensä kansa neljä päivää syömättä ollut Abu Abdul Rahman.

Rahmanin mukaan hänellä on vain vähän toivoa siitä, että hän ja hänen perheensä säilyisivät hengissä.

"Syövät ruohoa pysyäkseen hengissä"

Satojen kaupungin lasten epäillään kärsivän aliravitsemuksesta ja paikallisten aktivistien arvioiden mukaan noin 40 000 asukkaalla on heikko pääsy ruokaan tai lääkkeisiin.

Damaskoksen Punaisen Ristin tiedottaja Pawel Krzysiek kuvaili tilannetta Madayassa hyvin haastavaksi.

– Ihmiset ovat nälkäisiä. Siellä on hyvin kylmää, eikä siellä ole sähköä tai polttoainetta, hän kertoi DPA uutistoimistolle.

Lääketieteen ammattilaiset Madayassa sanovat, että “ihmiset syövät ruohoa pysyäkseen hengissä”.

– Meillä ei ole tarjota maitoa sylivauvoille, kertoi tohtori Khaled Mohammed DPA:lle keskiviikkona.

– Tänään 10-vuotias lapsi kuoli aliravitsemukseen.

Punainen risti: Tilanne todella vaikea

Jyri Rantanen, Kansainvälisen Punaisen Ristin liiton maaedustaja Syyriassa ei Madayassa käymättömänä voi vahvistaa kaikkea alueesta kerrottua.

– Vähintäänkin tilanne alueella on todella vaikea, hän toteaa.

Hän muistuttaa, että tilanne Syyriassa on muutenkin vaikea. Puolet maan 20 miljoonaisesta väestöstä on evakossa, heistä 4 miljoonaa rajojen ulkopuolella. Noin 13 miljoonan syyrialaisen on vastaavasti arvioitu tarvitsen humanitääristä tukea.

Vaikka piirityksen kohteensa on Syyriassa monia muitakin kaupunkeja, on Rantasen mukaan Madayan tilanne erityisen huono.

– Madayan piiritys on ollut erityisen tiukkaa, eikä kaupunkiin saada sen vuoksi apua.

Lisäksi kaupungin sijainti tuo erityishaasteita, sillä vuoristossa sijaitsevassa kaupungissa on muuta maata kylmempää. Talven keskellä sähkön ja polttoaineiden puute on entistäkin suurempi ongelma, sillä energian tarve on korkeimmillaan.

Avustustarvikkeita Madayaan ensi viikolla

Rantanen kertoo, että ensi viikoksi Syyrian Punaiselle Puolikuulle on sovittu mahdollisuus viedä kaupunkiin avustustarvikkeita. Varmaa tarvikkeiden paikalle saaminen ei kuitenkaan ole, sillä aiempina kertoina Syyrian hallitus on siirtäneet sovittua aikaa lyhyelläkin varoitusajalla.

– Alueelle viedään erityisesti talvella selviämiseen liittyviä avustustarvikkeita sekä ruokaa ja lääkkeitä, jotta ihmiset selviäisivät hengissä talven yli, Rantanen kertoo.

Rantasen käsitys on, että Syyrian sota on pitkittyessään raaistunut ajan kuluessa.

– Sisällissodat ovat raakoja, ja ilmeisesti piiritys tiukentunut loppupuolella.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme