Mainos
Mainos

Lehti: Salama iskee Kiinassa tuhansiin vuodessa – nyt selvitetään, ovatko syynä saasteet

Kiinassa tutkitaan, onko saasteilla osuutta maan salamakuolemiin, joita on ollut viime vuosina aiempaa enemmän maan suurimmissa kaupungeissa. Asiasta kertoi South China Morning Post -lehti.

Kiinan valtiollisten tilastojen mukaan salamaniskuun kuolee tai siitä loukkaantuu Kiinassa liki 4  000 ihmistä vuodessa, lehti kertoo. Alle 20 vuotta sitten määrä oli vain kymmenesosa tästä.

Beijing Lightning Protection Centren tutkijan mukaan syynä voi olla se, että suuri määrä saastehiukkasia luo voimakkaita sähkökenttiä kitkan takia. Li Jingxiao kertoo, että hänen tutkimusryhmänsä sai hallitukselta tehtävän tutkia mahdollista yhteyttä savusumun ja salamakuolemien välillä. Esimerkiksi Pekingissä salamaonnettomuudet ovat tilastojen mukaan lisääntyneet samaan aikaan saastepiikkien kanssa.

Myös Geophysical Research Lettersissä julkaistun tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vilkkailla laivareiteillä saasteet voivat voimistaa ukkosmyrskyjä.

Salamakuolemia on saattanut tosin lisätä myös esimerkiksi kasvava väestö, korkeammat rakennukset, ilmastonmuutos ja sähkölaitteiden lisääntynyt käyttö.

Ilmakehään erikoistuneen fyysikon Li Ruin mukaan kysymys saasteiden lisäämistä salamaniskuista on kuumentanut keskustelua tiedeyhteisön sisällä.

–  Se on ihan mahdollista fysiikan lakien valossa, mutta siitä on myös melko vaikeaa saada todisteita, hän sanoo.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme