Mainos
Mainos

Lehti: Tiedustelupalvelu seurasi Lontoon iskuista epäiltyä jo viime vuonna

Sunday Times -lehden mukaan Britannian tiedustelupalvelu tutki yhden Lontoon itsemurhapommittajan terroristikytköksiä jo viime vuonna.

Britannian tiedustelupalvelu oli yhden Lontoon pommi-iskuista epäillyn jäljillä jo viime vuonna mutta piti tätä vaarattomana, kertoo brittiläinen Sunday Times -lehti.

Lehden mukaan Britannian tiedustelupalvelu MI5 teki rutiinitarkastuksia Mohammad Sidique Khanista osana pommi-iskun suunnitteluun liittynyttä tutkintaa viime vuonna. Terroristien epäiltiin suunnitelleen 270-kiloisen pommin räjäyttämistä kuorma-autoon kätkettynä Lontoossa. MI5 ei kuitenkaan havainnut Khanilla olleen mitään yhteyttä tähän hankkeeseen, ja hänen silmälläpitonsa lopetettiin, kertoi Sunday Times.

Britannian viranomaiset eivät suostuneet kommentoimaan lehden tietoja.

- Emme koskaan esitä kommentteja turvallisuuspalvelujen toiminnasta, eräs viranomainen huomautti.

Khanin epäillään räjäyttäneen yhden Lontoon metrossa viime torstaina räjähtäneistä kolmesta pommista. Neljästä pommimieheksi epäillystä kolme oli pakistanilaissyntyisiä brittejä ja neljäs jamaikalaissyntyinen britti. Khan oli nelikön vanhin, 30-vuotias.

Lontoon poliisin edustajia on saapunut Kairoon tarkoituksenaan selvittää, osallistuiko pidätettynä oleva egyptiläinen biokemisti Magdy Nashar Lontoon iskuissa käytettyjen pommien valmistamiseen. Nashar on itse sanonut, ettei hänellä ole mitään tekemistä pommi-iskujen kanssa.

Hän on ollut jatko-opiskelijana Leedsissä Pohjois-Englannissa, mistä myös kolme pommimiehiksi epäiltyä ovat kotoisin. Pakistanissa on toistaiseksi pidätetty kahdeksan ihmistä, joilla epäillään olleen yhteyksiä yhteen Lontoon pommimieheen, Shahzad Tanweeriin.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme