Mainos
Mainos

Leijonilla outoa käytöstä: Viisi naarasta on kasvattanut harjan – karjuvat ja parittelevat kuin urokset

Botswanassa viisi naarasleijonaa on kasvattanut uroksille tyypillisen harjan, raportoi brittiyliopiston tutkimusryhmä. Naaraat ovat osoittaneet myös muuta uroksille tyypillistä käyttäytymistä kuten kovaa karjumista ja parittelemista muiden naaraiden kanssa.

Tutkijoiden mukaan naarasleijonien on aiemminkin tiedetty kasvattaneen harjan, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun näin monen leijonan tapauksesta raportoidaan tieteessä.

Tutkijat epäilevät ilmiön johtuvan naarasleijonien lisääntyneestä testosteronista sekä mahdollisesti geneettisestä ominaisuudesta, joka ilmenee paikallisesti tietyissä laumoissa.


Karjumista ja reviirin merkkaamista

Tutimusryhmää johtava Geoffrey D. Gilfillan Sussexin yliopistosta sanoo ryhmän tutkineen leijonia kahden vuoden ajan. Yksi leijonista nimettiin SaF05:ksi ja sitä seurattiin kaikkein tiiviimmin.

– SaF05 käyttäytyi suurimmaksi osaksi kuten naaraat, se pysyi laumassa ja paritteli urosten kanssa, mutta sillä oli myös uroksille tyypillistä käytöstä kuten karjumista ja lisääntynyttä reviirin merkkaamista. Se myös jäljitteli parittelemista muiden naaraiden kanssa, Gilfillan kertoo.

Tutkija Kathleen Alexander virginialaisesta yliopistosta sanoo, että harjan kasvattaneista naaraista kukaan ei tullut raskaaksi.

– Osa niistä paritteli urosten kanssa, mutta ne eivät tulleet raskaaksi. Todennäköisesti ne ovat lisääntymiskyvyttömiä.

– Lisääntymiskyvyttömyyden tiedetään johtuvan mieshormonien kuten testosteronin lisääntymisestä, mikä on todennäköisin syy naarasleijonien muuttuneelle käytökselle ja harjan kasvattamiselle.

Tutkijoiden mukaan ilmiö ei ole huolestuttava, sillä naarasleijonat näyttäisivät olevan terveitä ja elävän pitkän elämän. Lisäksi ilmiö näyttäisi esiintyvän vain harvinaisissa paikallisissa tapauksissa, eikä se näyttäisi olevan laajenemassa leijonien keskuudessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme