Mainos
Mainos

Lentäjien liitto vaatii toimia laserosoittelun estämiseksi – ”Ei yksittäinen tapaus”

Britannialaislentäjien liitto British Airline Pilots Association vaatii vakavampia toimia laserhäiriöiden estämiseksi, kertoo The Guardian.

Sunnuntai-iltana New Yorkiin matkalla ollut Virgin Atlanticin kone joutui kääntymään takaisin Heathrow’lle, kun konetta oli osoitettu laservalolla. Virgin Atlanticilta kerrotaan, että kaikille koneen matkustajille on tarjottu yösija ja heidän katkenneita matkojaan pyritään jatkamaan niin pian kuin mahdollista.

Poliisi yrittää selvittää laservalon lähdettä. Vuonna 2010 Britanniassa tuli voimaan laki, joka kieltää ”valon heijastamisen matkustajakonetta kohti, jos tarkoituksena häikäistä lentäjää”. Jos lentäjä sokaistuu pahoin, häntä valosäteellä häirinnyt henkilö saatetaan tuomita syylliseksi ”harkitsemattomaan vaaran aiheuttamiseen”. Rangaistuksena voidaan tuomita jopa vankeutta.

Lentäjien liiton mukaan laservalo voi aiheuttaa hetkellisen sokaistumisen ja näkökentän hämärtymistä valolähteen poistamisen jälkeenkin.

– Tämä ei ole yksittäinen tapaus. Matkustajakoneita häiritään laservaloilla huolestuttavan paljon. Lisäksi käytettävien lasereiden teho kasvaa koko ajan, sanoo liiton sihteeri Jim McAuslan The Guardianille.

– Koneen osoittaminen laservalolla on äärimmäisen vaarallista, joka asettaa kaikki koneessa olijat tarpeettomaan vaaraan. Nykyiset laserit saattavat jopa sokaista, mutta ainakin ne aiheuttavat suurta häiriötä lentäjälle lennon kriittisissä vaiheissa.

McAuslanin mukaan liitto vaatii, että laserit määriteltäisiin hyökkäysaseiksi, jolloin poliisi voisi takavarikoida laserin, ellei henkilöllä ole hyvää syytä kantaa sitä mukanaan.

– Tapaus osoittaa, miksi muutos olisi koko ajan vain tärkeämpi tehdä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme