Mainos
Mainos

Lentokonekaappausten määrä romahti WTC-iskujen jälkeen – Muistatko Suomen tapaukset?

Lentokonekaappausten ja niiden aiheuttamien kuolonuhrien määrät ovat pysyneet viime vuosina matalina. Eniten uhreja kaappakset vaativat syyskuussa 2001, kun terroristien kaappaamat lentokoneet ohjattiin päin World Trade Centeriä ja Pentagonia.

Viimeisen yli 70-vuoden aikana eniten kuolonuhreja lentokonekaappaukset ovat aiheuttaneet vuonna 2001, jolloin ne vaativat 268 ihmisen hengen.

Uhreista valtaosa tuli syyskuun 11. päivän terroriteoissa, joissa kaapatut lentokoneet lensivät muun muassa päin World Trade Centeriä ja Pentagonia. Uhrilukuun on laskettu vain koneiden matkustajat.

Luvut selviävät Aviation Safety Networkin vuosittaisista tilastoista. Tilastossa ei ole huomioitu viimevuotista Germanwingsin tapausta, koska sivusto tilastoi kaappaukseksi vain ulkopuolisen tekemän koneen haltuunoton. Germanwingsin tapauksessa koneen otti haltuunsa ja lensi vuorta päin koneen perämies.

Jo ennen WTC-iskua lentokonekaappausten määrä oli laskusuunnassa, mutta pian kaappausten määrä romahti vain muutamiin tapauksiin vuodessa.

Konekaappausten huippuvuosi oli 1969, kun koneita kaappauksia tehtiin

yhteensä 86 kappaletta.

Kaappaukset Suomessa

Aviation Safety Networkin mukaan Suomessa on tapahtunut kaksi lentokonekaappausta, yksi vuonna 1978 ja toinen vuonna 1986.

Näistä tunnetuin lienee 30. syyskuuta 1978 tapahtunut kaappaus, jossa konkurssin kokenut Aarno Lamminparras kaappasi Oulusta Helsinkiin matkalla olleen kotimaanlennon vaatien rahaa.

Toinen kaappausyritys tapahtui vuonna 1986, kun parikymppinen Markku Järvenpää yritti kaapata lentokoneen. Lehtitietojen mukaan hän oli suunnitellut tekoa yhdessä suljetulla osastolla sairaalatoverinsa Kai Aallon kanssa, joka joutui kuitenkin jättäytymään kaappauksesta. Kaappauksella oli tarkoitus rahoittaa Aallon puolueen perustamista. Poliisin taluttaessa Järvenpäätä pois hän kuitenkin lausui kameralle toisen syyn tekoonsa.

– Tein kaappaukseni kaikkien mielisairaaloiden suljetuille osastoille pistettyjen puolesta.

Näiden tapausten lisäksi neuvostoliittolaisia koneita kaapattiin maan sisäisestä liikenteestä Suomeen yhteensä viisi vuosina 1977 ja 1990.

Kukaan ei ole kuollut Suomea koskevissa kaappauksissa.

Tänään kaapattiin egyptiläiskone. Katso video: 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme