Mainos
Mainos

Libya saattaa suostua maksamaan Lockerbie-korvauksia

Libya saattaa maksaa jokaisen Lockerbie-lentoturman uhrin omaisille 10 miljoonaa dollaria eli kaikkiaan 2,7 miljardia dollaria, jos YK ja Yhdysvallat kumoavat Libyaa vastaan määrätyt pakotteet.

Libya on päässyt Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa sopimukseen korvausten maksamisesta Lockerbien lentoturman uhrien omaisille. Uutistoimisto Reutersin siteeraamien lähteiden mukaan sopimuksesta saatetaan ilmoittaa minä hetkenä hyvänsä.

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri William Burns on tavannut tänään Lontoossa libyalaisia ja brittiläisiä virkamiehiä. Reutersin lähteiden mukaan Libya on valmis maksamaan jokaisen uhrin omaisille 10 miljoonaa dollaria eli kaikkiaan noin 2,7 miljardia dollaria. Vastineena YK ja Yhdysvallat kumoaisivat Libyaa vastaan määrätyt pakotteet.

Amerikkalaisen Pan Am -yhtiön matkustajakoneessa sattui 1988 pommin räjähdys koneen lentäessä Lockerbien yllä Skotlannissa. Turmassa kuoli 259 matkustajaa ja koneen miehistön jäsentä sekä 11 Lockerbien asukasta.

Pommi-iskun suunnittelusta tuomittiin elinkautiseen tammikuussa 2001 libyalainen Abdel Basset al-Megrahi. Tuomio annettiin skotlantilaisessa tuomioistuimessa, joka oli koolla Hollannissa. 44-vuotias al-Megrahi on entinen Libyan tiedustelupalvelun agentti. Toisena syytettynä ollut libyalainen Al-Amin Khalifa Fahima vapautettiin syytteistä.

Reutersin mukaan Libya on hyväksynyt Lontoon neuvotteluissa siviilioikeudellisen vastuun Libyan valtion virkamiehen toiminnasta, mutta ei rikosoikeudellista vastuuta Lockerbien pommi-iskusta.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme