Mainos
Mainos

Liettua sanoo löytäneensä venäläisiä vakoiluohjelmia - Putinin edustaja: Lukiko laitteessa "Made in Russia"?

Liettua syyttää Kremliä kyberhyökkäyksestä. Maan viranomaisten mukaan hallituksen tietokoneista on löytynyt venäläisiä vakoiluohjelmia. Ohjelmia on ollut tietokoneissa yli kahden vuoden ajan.

Liettuan kyberturvallisuusjohtaja kertoi uutistoimisto Reutersille kolmesta tapauksesta sitten vuoden 2015. Onnistuneiden hyökkäysten lisäksi tänä vuonna on tapahtunut 20 epäonnistunutta yritystä päästä tietojärjestelmiin.

– Yksi vakoiluohjelma löydettiin, kun se oli toiminut lähes puoli vuotta, Liettuan kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Rimtautas Cerniauskas kertoi.

Venäjä pitää Liettua väitteitä hölynpölynä

Reuters kysyi Venäjän presidentin Vladimir Putinin edustajalta Dmitry Peskovilta kommenttia. Hän piti väitettä naurettavana.

– Oliko siinä laitteessa teksti "Made in Russia (tehty Venäjällä)". Kumoamme ehdottomasti tällaisen hölynpölyn, Peskov kertoi puhelimessa Reutersille.

Peskovin mukaan Venäjä joutuu itse koko ajan kyberhyökkäysten kohteeksi mutta että "olisi tyhmää syyttää sellaisesta ulkomaisia hallituksia".

Aiemmin Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset ovat syyttäneet Venäjää erilaisista kyberhyökkäyksistä Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä.

Saksassakin ollaan huolestuneita

Myös Saksan viranomaiset ovat sanoneet aiemmin tässä kuussa, että venäläisten kyberhyökkäysten määrä on lisääntynyt huomattavasti. Kohteina ovat olleet erityisesti poliittiset puolueet. Saksan sisäisestä turvallisuudesta vastaava johtaja vihjasikin, että Venäjä saattaa yrittää vaikuttaa Saksan tuleviin parlamenttivaaleihin.

Liettuan tiedusteluviranomaiset kirjoittivat tuoreimpaan vuosiraporttiinsa, että "kyberhyökkäykset ovat viime aikoina kohdistuneet poliittisiin ja valtiollisiin järjestelmiin aiemman yrityksiin keskittyneen vakoilun sijasta".

– Venäläiset ovat todella hyviä tässä toiminnassa. Heillä on asennetta, kiinnostusta ja he tekevät kuten tahtovat. Meidän täytyy valmistautua tähän ja tarvitsemme myös vastatoimia, Cerniauskas sanoi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme