Mainos
Mainos

Liettuaan sotarikoskomissio

Liettuan presidentti Valdas Adamkus on perustanut maahan kansainvälisen komission selvittämään natsien ja venäläisten miehitysten aikana tapahtuneita sotarikoksia.

-Komission tärkein tehtävä on löytää vastauksia lukuisiin kysymyksiin, jotka koskevat liettualaisten ja juutalaisten joukkomurhia II maailmansodan aikana, presidentin neuvonantaja kertoi uutistoimisto Reutersille.

Neuvonantajan mukaan komission tehtävä on selvittää myös paikallisten liettualaisten osallistumista juutalaisten joukkomurhiin. Komissiota johtaa juutalaisparlamentaarikko Emanuelis Zingeris.

Puna-armeija ja natsi-Saksa miehittivät vuorotellen Liettuan ja sen lähinaapurit Viron ja Latvian vuosien 1939-1944 aikana. Natsit surmasivat lähes kaikki Liettuan 220 juutalaista. Neuvostoliitto puolestaan karkotti seuraavien 50 vuoden aikana satoja tuhansia liettualaisia Siperiaan.

Liettuassa alkaa huomenna Aleksandras Lileikisin oikeudenkäynti. Häntä syytetään juutalaisten toimittamisesta natsien käsiin surmattaviksi. Kyseessä on maan itsenäisyyden ajan ensimmäinen sotarikosoikeudenkäynti.
(STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme