Mainos
Mainos

Liikemies osti 34 vuotta vanhan kotikoneen 153 000 eurolla

Christie´s -huutokaupassa on myyty huippuhintaan yksi varhaisimmista Apple-kotitietokoneista. Apple myytiin alkuperäisessä pakkauksessaan ja mukana oli allekirjoitettu myyntikirje yhtiön perustajajäseneltä ja nykyiseltä pääjohtajalta Steve Jobsilta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo verkkosivuillaan, että koneen huusi itselleen italialainen liikemies ja keräilijä Marco Boglione lähes 153 000 euron hintaan.

Apple-1 tietokone esiteltiin vuonna 1976. Sitä valmistettiin kaikkiaan vain noin 200 kappaletta. Tuolloin kone maksoi alle 500 euroa.

Ensimmäiset Apple-1 -koneet lähetettiin asiakkaille Jobsin vanhempien autotallista. Kyseessä oli Applen ensimmäinen tietokonemalli, jossa oli valmiiksi koottu emolevy. Kone edustaa yhtä kotitietokoneiden merkittävistä edistysaskelista.

1970-luvulla ei ostettu valmiita kotitietokonepaketteja. Apple-1 myytiin ilman kuorta, virtalähdettä, näppäimistöä tai näyttöä, mutta valmiiksi koottu emolevy erotti sen kilpailijoistaan.

Koneen suunnitellut ja rakentanut Steve Wozniak osallistui myös huutokauppatilaisuuteen. Wozniak on Applen toinen perustajajäsen. Wozniak totesi olevansa erittäin tyytyväinen koneen ostaneen Boglionen puolesta.

Kovinkaan tehokkaaksi nykyisin kallista Apple-1 konetta ei tosin voi hyvällä tahdollakaan enää sanoa. Apple iPad-tabletkoneen prosessori on nimittäin tuhat kertaa myytyä "antiikkikonetta" ripeämpi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme