Mainos
Mainos

Likud-puolueesta Israelin vaalien voittaja?

Israelin pääministerin Ariel Sharonin likud-puolue pysyy Israelin parlamentin suurimpana puolueena vaalien aattona julkaistujen mielipidekyselyjen mukaan.

Yedioth Ahronoth- ja Maariv-lehtien ennusteiden mukaan likud saisi 120-paikkaiseen knessetiin 32-33 paikkaa. Amram Mitznan johtaman keskusta-vasemmistolaisen työväenpuolueen paikkaluku näyttäisi putoavan alhaisimmaksi sitten Israelin valtion perustamisen, 18-19:een.

Vaa'ankieliasemaan saattaa nousta keskustalainen Tommy Lapidin shinui-puolue, joka voi kasvattaa paikkalukunsa 15-16:een. Ääriuskonnollisen shas-puoleen povataan jäävän shinuin jälkeen kannatuksessa. Knessetiin pyrkii kaikkiaan 27 puoluetta, joista 15:n uskotaan ylittävän 1,5 prosentin äänikynnyksen.

Israel sulki vaalien alla kaikki rajat Israelin ja Jordanjoen länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueiden välillä turvallisuuteen vedoten. Myös palestiinalaisalueiden Jordanian- ja Egyptin-vastaiset rajat suljettiin. Syksyllä 2000 alkaneessa palestiinalaisten kansannousussa on saanut surmansa arviolta 1800 palestiinalaista ja 700 israelilaista. Turvallisuus onkin ollut vaalikamppailun keskeinen teema.

Vaikeat hallitusneuvottelut

Hallitusneuvotteluista on veikattu vaikeita, koska Mitzna on torjunut hallitusyhteistyön ennakkoon. Sharonia lähellä olevan lähteen mukaan Sharon yrittänee kuitenkin taivutella työväenpuolueen uudelleen hallituskumppanikseen.

Puolueiden välejä hiertää palestiinalaiskysymys: Sharon on asettanut neuvottelujen ehdoksi väkivallan loppumisen kun taas Mitzna aloittaisi neuvottelut heti. Jos työväenpuolue ei lähde hallitusyhteistyöhön, Sharon saattaisi pyrkiä kapeaan koalitiohallitukseen äärioikeistolaisten ja uskonnollisten puolueiden kanssa.

Shinui-puolue on ennakkoon kieltäytynyt istumasta samassa hallituksessa ääriuskonnollisten ryhmien kanssa. Yhteistyö äärilinjan puolueiden kanssa saattaisi myös hankaloittaa suhteita Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan, missä kannatetaan Palestiinan valtion perustamista.

Shas-puolueen hengellinen johtaja, rabbi Ovadia Yosef irtisanoutui vaalien alla Oslon rauhansopimuksen kannattajien joukosta ja julisti sen kuolleeksi kirjaimeksi. -Näemme nyt, että muinaisten maidemme luovuttaminen johtaa suureen vaaraan, hän kirjoitti palestiinalaisalueiden siirtokuntalaisille osoitetussa kirjeessä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 26.01.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme