Mainos
Mainos

Lintuinfluenssa tappaa hanhet Ranskassa – hanhenmaksan tuottajat kauhuissaan

Lounais-Ranskassa riehuva lintuinfluenssaepidemia on johtanut valtaviin siipikarjateurastuksiin. Yli kolme miljoonaa ankkaa, hanhea ja muuta siipikarjaeläintä on tapettu epidemian aikana.

Kolme viime kuukauden aikana lintuinfluenssa H5N8 on iskenyt pahiten Ranskaan ja Unkariin. Ranskassa viranomaiset järjestivät tammikuussa jättimäisen teurastusoperaation, jotta viruksen leviäminen pystyttäisiin estämään. Tästä huolimatta saastuneiden maatilojen määrä on vain lisääntynyt.

Hanhenmaksan tuottajat ovat laskeneet, että tähän päivään mennessä on kuollut tai teurastettu 3,2 miljoonaa siipikarjaeläintä. Viranomaisten laajennettua teurastusmääräystä, siipikarjaa teurastetaan vielä ainakin 200 000 yksilöä lisää.

– Olen hyvin pessimistinen, hanhenmaksan tuottajien edustaja Marie-Pierre Pe sanoi uutistoimisto Reutersille.

– Luulenpa, että emme saa pysäytetty epidemiaa ilman, että tyhjennämme koko saastuneen alueen siipikarjasta.

Hanhet ja ankat kuolevat, hanhenmaksa jää saamatta

Hanhenmaksan tuottajat ovat joutuneet vaikeuksiin, koska tuotantomenetelmä on asiantuntijoiden mukaan erityisen altis viruksen leviämiselle. Hanhet ja ankat kasvatetaan aluksi ulkona ja juuri tämä altistaa ne virukselle muuta siipikarjaa enemmän. 

Kun hanhet tai ankat ovat kasvaneet riittävästi, ne tuodaan sisälle pakkoruokintaan muutamaksi viikoksi ennen teurastusta.

Hanhenmaksaa pidetään gourmet-ruokana erityisesti Länsi-Euroopassa ja Aasiassa. Eläinaktivistien mukaan hanhien kivulias pakkoruokinta on julmaa eläinrääkkäystä. Suomessa pakkoruokinta kiellettiin kymmenen vuotta sitten. 

Kyseistä lintuinfluenssatyyppiä eli H5N8 ei ole löydetty ihmisistä. Sen sijaan H7N9-lintuinfluenssatyyppi on vaarallinen myös ihmisille. Kiinassa on kuollut lokakuun jälkeen tähän lintuinfluenssaan noin sata ihmistä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme