Mainos
Mainos

Lintujen ja kalojen syömä muovipussisilppu päätyy ravintoketjuun

Jokainen EU-kansalainen käyttää noin 200 muovipussia vuodessa ja niistä lähes 90 prosenttia heitetään pois vain yhden käyttökerran jälkeen.

Valtava määrä muovijätettä päätyy meriin kalojen ja lintujen syötäväksi.

- Muovi hajoaa aina vain pienemmiksi hipuiksi. Se muuttuu eläimille entistä helpommin syötäväksi. Ja se päätyy ravintoketjuun, kertoo rantavahti Karin Dubsky Waxfordista Irlannista.

Irlannissa on jo pidempään ollut käytössä muovipussivero ja sen ansiosta muoviroskan määrä on vähentynyt selvästi.

 - Vuonna 2 000 löysimme rannalta keskimäärin 19 muovikassia 500 metriltä, nyt vain kaksi. Se on hyvä tulos verrattuna Välimeren maihin. Siellä muovikassien määrä on pysynyt korkeana, koska siellä ei ole käytössä kassiveroa, arvelee Dubsky.

EU-komission ehdotuksen mukaan jäsenmaiden pitäisi vähentää muovikassien käyttöä 80 prosentilla. Jäsenmaat saavat itse päättää keinoista, mutta esimerkiksi verot, maksut ja täyskielto ovat mahdollisia.

- Muovipussit ovat kertakäyttöyhteiskunnan symboli. Ne tehdään raaka-aineesta, joka säilyy satoja vuosia, mutta me käytämme niitä vain muutaman minuutin, huomauttaa EU:n ympäristökomissaari Janez Potocnik.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme