Mainos
Mainos

Pistoriukselle määrätään rangaistus – kuuleminen alkanut

Eteläafrikkalaisen paralympiaurheilija Oscar Pistoriuksen maaliskuussa alkanut oikeudenkäynti on lähellä päätöstään, kun tuomarin on määrä langettaa hänelle rangaistus.

Kuukausi sitten annetussa päätöksessä oikeus totesi Pistoriuksen syylliseksi kuolemantuottamukseen (Etelä-Afrikan rikoslaissa culpable homicide). Teosta voidaan tuomita jopa 15 vuotta vankeutta – tai jättää myös ilman rangaistusta.

Oikeuden istuntoa Pretoriasta voi seurata suorana MTV Uutisten nettisivuilla. 

Henkirikos Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikan rikoslaissa on määritelty kaksi henkirikosta: murha (murder) ja kuolemantuottamus (culpable homicide).

Murha voi olla harkittu tai ennalta suunnittelematon. Oikeus on katsonut, että Pistorius ei syyllistynyt kumpaankaan.

Sen sijaan hänet on todettu syylliseksi kuolemantuottamukseen. Tuomion pituus määräytyy muun muassa teon törkeyden mukaan. Kuolemantuottamuksesta voidaan jättää myös rankaisematta.   

Ennen rangaistuksen määräämistä sekä syyttäjällä että puolustuksella on mahdollisuus kutsua todistajia ja esittää asiakirjoja, joiden he toivovat vaikuttavan tuomarin päätökseen. Nämä kuulemiset voivat kestää useita päiviä. 

Oscar Pistorius surmasi tyttöystävänsä Reeva Steenkampin helmikuussa 2013 ampumalla neljä laukausta kylpyhuoneen oven läpi. Pistoriuksen mukaan hän toimi itsepuolustukseksi luullessaan kylpyhuoneessa olijaa asuntoon tunkeutuneeksi murtovarkaaksi ja että Steenkamp oli nukkumassa makuuhuoneessa.

Oikeus katsoi syyskuussa, että riittävää näyttöä murhasta ei oikeudenkäynnissä esitetty, vaan uskoi Pistoriuksen väitettä.

Sen sijaan Pistorius todettiin syylliseksi kuolemantuottamukseen.  Tuomari Thokozile Masipan mukaan Pistoriuksen olisi tullut ottaa huomioon, että neljän laukauksen ampuminen saattaisi johtaa oven takana olleen henkilön kuolemaan.

– [Pistorius] toimi liian hätäisesti ja käytti liiallista voimaa, tuomari sanoi lukiessaan päätöstä syyskuussa.   

Pistorius todettiin syylliseksi myös piittaamattomuuteen ja vaaran aiheuttamiseen ampuma-aseella johannesburgilaisessa ravintolassa. Pistorius oli laukaissut ystävänsä aseen ravintolapöydän alla tammikuussa 2013. Laukaus osui lattiaan.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme