Mainos
Mainos

Video: Trump nousi vallankahvaan USA:ssa – MTV seurasi virkaanastujaispäivää

Valta vaihtuu tänä iltana Yhdysvalloissa. MTV Uutiset seuraa Donald Trumpin virkaanastujaispäivää hetki hetkeltä ja suorana lähetyksenä nettisivuillaan alkaen kello 15.25.

Paikalla Washingtonissa on MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen, joka ennakoi Yhdysvalloissa hetki sitten valjennutta päivää Facebookissa. Katso video ohesta.

Seuraava Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania aloittavat virkaanastujaispäivän aamuhartaudella kello 15.30 Suomen aikaa. Kirkko on episkopaalinen St. John's, joka tunnetaan lempinimellä presidenttien kirkko.

Trump aloitti oman päivänsä – mitenpä muutenkaan kuin tviitillä.

Kirkonmenojen jälkeen Trumpit tapaavat presidentti Barack Obaman puolisoineen Valkoisessa talossa.

Kun päämiehet matkaavat kohti virkaanastujaispaikkaa, Valkoisessa talossa alkaa suuri muutto-operaatio, kun Obaman Valkoinen talo muuntuu Trumpin valkoiseksi taloksi.

Obamat lähtevät virkaanastujaisten jälkeen lomalle.

Sääennuste Washingtoniin lupaa sateista tai ainakin harmaata, ja lämpötila on kymmenen asteen tietämissä. Seremonioita seuraamaan odotetaan arviolta 900 000 ihmistä, joiden joukossa on myös huomattava määrä mielenosoittajia.

Virkaanastujaisseremonia alkaa musiikkiesityksillä Capitol-kukkulalla noin kello 16.30 Suomen aikaa. Trumpin on määrä lausua virkavalansa käsi Raamatulla noin kello 19, joten vallanvaihtoa voi seurata suorana myös MTV3-kanavalla Seitsemän uutisissa.

Päivä jatkuu virkaanastujaisparaateilla sekä useilla iltajuhlilla.

Turvatarkastuksessa jono jo aamukuudelta

Innokkain virkaanastujaisyleisö on jo saapunut paikalle Washingtonin Capitol-kukkulan edustalle. Keskustasta suuri osa on eristetty seremonioiden vuoksi laajalta alueelta. Turvatarkastuspisteellä oli jo pitkä jono paikallista aikaa aamukuudelta, kertoo STT:n Yhdysvaltain-avustaja Maria Annala.

– Turvatarkastus veti kuitenkin aika hyvin, ja se oli samantyyppinen kuin lentokentällä. Paikalle sai tuoda vesipullon, mutta ei hedelmiä. Tätä perusteltiin sillä, että joidenkin ihmisten pelätään heittävän hedelmiä kohti presidenttiä.

Pääsylippua yleisöpaikalle kysyttiin myös huomattavan monta kertaa.

Turvajärjestelyt ovat massiiviset joka puolella kaupungin keskustaa, kertoo Annala.

– Eilen illalla kun olin liikkeellä, useat ihmiset valittivat, että lyhyt vain muutaman minuutin taksimatka saattoi kestää jopa pari tuntia erilaisten tiesulkujen vuoksi.

Liikkuminen on hankalaa myös tänään jo pelkästään suuren juhlaparaatin vuoksi. Paraati kulkee kaupungin pääkatua pitkin Capitolilta kohti Valkoista taloa virkaanastujaisseremonian jälkeen.

Paikasta toiseen siirtymistä vaikeuttavat päivän mittaan niin ikään mielenosoittajat ja heidän tapahtumansa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme