Mainos
Mainos

Video: Naisten oikeuksien marssille jopa puoli miljoonaa ihmistä Washingtonissa – Suomessakin marssittiin

Washingtonissa naisten marssille saattaa tulla jopa puoli miljoonaa ihmistä, sanovat järjestäjät. Myös Bostonissa, New Yorkissa ja Chicagossa on suuria marsseja.

– Täällä on ihan hirveästi väkeä: Ihmisvirtoja tulee joka suunnalta, yhteensä varmasti ainakin kymmeniätuhansia ihmisiä. Järjestäjäthän ovat kertoneet odottavansa tänne ainakin 200 000:ta ihmistä, kertoo paikalla oleva STT:n toimittaja Maria Annala.

– Tunnelma on tosi positiivinen, iloinen ja hyväntuulinen. Tosi monet ovat pukeutuneet näihin vaaleanpunaisiin kissankorvahattuihin, jotka symboloivat tapahtumaa. Ihmisiä kannustettiin neulomaan tällaisia hattuja etukäteen, ja todella moni on niin myös tehnyt, joten marssijat erottuvat katukuvasta ihan silläkin, Annala jatkaa.

– Täällä on jonkin verran myös miehiä, mutta kyllä hyvin suuri osa ihmisjoukosta näyttäisi olevan naisia. Ihmiset ovat kaikenikäisiä, on paljon nuoria, mutta juuri tässä edessäni on iäkäs pariskunta, jolla molemmilla on kissankorvahatut.

Marssin aluksi on luvassa koko joukko puheita. Lavalle nousevat muun muassa ohjaaja Michael Moore ja näyttelijä Scarlett Johansson. Noin kello 20 marssijat lähtevät liikkeelle kohti Washingtonin muistomerkkiä.

Mielenilmaus haluttiin järjestää heti presidentti Donald Trumpin astuttua virkaan. Järjestäjät ovat silti pidättäytyneet sanomasta marssia Trumpin vastaiseksi.

Vastaavia marsseja on järjestetty ja järjestetään myös muualla Yhdysvalloissa ja muissa maissa. Esimerkiksi Australiassa Sydneyssä tuhannet ihmiset kerääntyivät marssille. Monet osallistujista olivat pukeutuneet "Women's March Sydney" -tekstillä varustettuun t-paitaan. Sadat kantoivat myös kylttejä, joissa luki muun muassa Trumpin vastaisia ja naisten oikeuksia puolustavia iskulauseita.

Niin ikään Lontoossa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet tänään mieltään Trumpin naisia alentavia puheita vastaan. Suurin osa Yhdysvaltain suurlähetystön edestä Trafalgar Squarelle marssineista mielenosoittajista oli naisia, mutta mukana oli miehiäkin. Mielenosoittajien joukossa oli myös useiden ammattiliittojen ja feministiryhmien edustajia sekä Lontoon pormestari Sadiq Khan.

Marssijoita siivittää pelko, että tasa-arvossa otetaan takapakkia Trumpin valtakaudella.

Myös Helsingissä on järjestetty tänään naisten marssi. Kansalaistorille odotettiin iltapäivällä satoja osallistujia.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme