Mainos
Mainos

Obama pyysi Venäjää jo alkusyksystä lopettamaan kyberhyökkäykset – "Venäjällä ei tapahdu mitään ilman Putinia"

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kertomansa mukaan kehottanut jo alkusyksystä Venäjää lopettamaan kyberhyökkäykset.

Barack Obama sanoi välittäneensä viestin presidentti Vladimir Putinille G20-huippukokouksen yhteydessä Kiinassa syyskuussa, siis ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

Obaman mukaan häntä oli varoitettu kesän aikana, että Venäjä hakkeroi demokraattisen puolueen sähköposteja. Obama sanoi, että tämän jälkeen hänen päätarkoituksensa oli taata, etteivät kyberhyökkäykset haittaa ääntenlaskua.

– Syyskuun alussa tapasin presidentti Putinin Kiinassa. Katsoin tehokkaimmaksi keinoksi puhua hänelle suoraan ja kehottaa lopettamaan kyberhyökkäykset ja kertoa, että jos näin ei käy, sillä on vakavat seuraukset, Obama kertoi tämäniltaisessa lehdistötilaisuudessaan.

Tämän jälkeen vaaliprosessia ei Obaman mukaan peukaloitukaan.

Obama kehotti seuraajaansa Donald Trumpia hyväksymään puolueettoman tutkinnan Venäjän hakkeroinnista.

"Venäjällä ei tapahdu mitään ilman Putinia"

Obama ei suoraan sanonut Putinin olevan hakkeroinnin takana, mutta totesi, ettei Venäjällä tapahdu paljon mitään ilman Putinia.

Myös Obaman pääneuvonantaja Ben Rhodes antoi äskettäin ymmärtää olevansa melko vakuuttunut Putinin osallisuudesta mahdollisessa vaalihakkeroinnissa.

– En usko, että Venäjän hallituksessa tapahtuu tämän mittaluokan asioita ilman, että Vladimir Putin tietäisi niistä, Rhodes sanoi MSNBC:n haastattelussa. 

Lehti: FBI, CIA ja DNI yksimielisiä 

Washington Post -sanomalehti kertoi tänään liittovaltion poliisin FBI:n tukevan keskustiedustelupalvelu CIA:n näkemyksiä, joiden mukaan Venäjä sekaantumisella Yhdysvaltain vaaliprosessiin oli tarkoitus auttaa Trump vaalivoittoon.

– Aiemmin tällä viikolla tapasin erikseen FBI:n johtajan James Comeyn ja kansallisen tiedustelupalvelun DNI:n Jim Clapperin.

– Me olemme yksimielisiä Venäjän presidentinvaaleihin sekaantumisen laajuudesta, luonteesta ja tarkoituksesta, CIA:n johtaja John Brennan sanoi alaisilleen lähettämässä viestissä.

Sekä Kreml että Trump ovat kiistäneet hakkerointiväitteet.

–Naurettavaa hölynpölyä, jolla ei ole mitään pohjaa, Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

Myös Trump on ilmaissut pitävänsä Venäjän sekaantumista vaaleihin naurettavana.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme