Mainos
Mainos

Video: MTV seurasi Putinin kolmetuntisen pressimaratonin

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään vuosittaisen televisioidun lehdistötilaisuuteensa.

MTV Uutiset lähettää puheen suorana verkossa sekä seuraa sen tapahtumia hetki hetkeltä. Tilaisuus alkoi kello yksitoista. Aiempina vuosina tilaisuus on kestänyt useita tunteja.

Tilaisuuden kärkiaiheiksi on ennustettu kansainvälistä terrorismia sekä Syyrian ja Ukrainan sotia. Paljon kysymyksiä esitetään luultavasti myös Venäjän heikosta taloustilanteesta ja ruplan alamäestä.

Lehdistötilaisuuden ensimmäinen kysymys käsitteli taloutta. Toimittaja kysyi, onko presidentti Vladimir Putin vielä samaa mieltä kuin vuosi sitten siitä, että talous toipunee vuoden 2016 loppuun mennessä. Putin aloitti vastauksensa listaamalla talouskriisin seurauksia, kuten reaalipalkkojen putoamista.

Silti Putin sanoo, että talous näyttää jo merkkejä stabilisoitumisesta, ja että talouskriisin pahin vaihe on jo ohi. Myös toinen kysymys käsittelee taloutta: pitäisikö ohjauskorkoa alentaa? Vastauksena Putin toteaa tukevansa hallituksen politiikkaa.

Seuraavaksi puhe kääntyy ulkopolitiikkaan ja erityisesti Turkin ja Venäjän väliseen tilanteeseen. Putin toistaa jälleen kerran, että Turkki on käyttäytynyt vihamielisesti Venäjää vastaan, ja tällä hetkellä suhteiden parantuminen ei ole näköpiirissä.

"Itä-Ukrainassa ei venäläissotilaita"

Kun ukrainalaistoimittaja tuo terveiset Ukrainassa pidätetyiltä venäläissotilailta, Putin toteaa, ettei Itä-Ukrainassa ole ollut Venäjän armeijan aktiivipalveluksessa olevia sotilaita.

Presidentti Vladimir Putinin mukaan Itä-Ukrainassa on kuitenkin ollut venäläisiä hoitamassa joitakin sotilaallisia asioita. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että Venäjällä olisi ollut alueella joukkoja, Putin korosti vuotuisessa lehdistötilaisuudessaan Moskovassa.

Putin sanoi Venäjän olevan valmis suostuttelemaan Itä-Ukrainan separatisteja kompromissiin, jotta konfliktiin löydettäisiin poliittinen ratkaisu.   

Kun puhe Ukrainasta jatkuu, Putin toteaa, että tammikuun alusta alkaen taloudelliset suhteet Ukrainaan huononevat, kun maiden välinen kauppasopimus päättyy. Minskin sopimuksen jatkosta Putin toteaa Venäjän haluavan, että "konflikti ratkaistaisiin mahdollisimman nopeasti”.

Putin: Syyrian kriisi on ratkaistava poliittisesti

Venäjän presidenti puhui myös Syyian kriisistä. Putinin mukaan kriisiin on löydettävä poliittinen ratkaisu. Mikään ulkopuolinen taho ei Putinin mukaan voi päättää, kuka hallitsee Syyriaa. Putin ei usko, että Venäjä tarvitsee Syyriaan pysyvää sotilastukikohtaa.

Kiersi kysymyksen korruptiouutisoinnista

Kun lehdistötilaisuus on jatkunut lähes puolitoista tuntia, Putin saa vastattavakseen selkeästi epämieluisan kysymyksen. Toimittaja toteaa, että kun toimittajat löytävät korruptiota ja julkaisevat tutkimustuloksensa, niitä syytetään lännen tilaamiksi, ja kysyy toimittajien mahdollisuuksista toimia Venäjällä 15 viime vuoden aikana. Sen sijaan että Putin vastaisi kysymykseen, hän alkaa puhua terrorismin vastaisesta taistelusta.

Puhe jatkuu rekkakuskien mielenilmauksiin. Putin väittää, että Platon-tieveron kaikki tulot käytetään tieinfrastruktuurin rakentamiseen Venäjällä. Todellisuudessa Rottenbergien on laskettu saavan tieveron tuloja pelkästään ensi vuonna 8 miljardia ruplaa.

Georgialaisilta ei enää vaadita viisumia

Kaksi tuntia lehdistötilaisuutta on kulunut, ja toistaiseksi suurin uutinen on ollut se, että Venäjä olisi valmis lopettamaan viisumin vaatimisen georgialaisilta.

Lisäksi Putin lupasi 4 prosentin indeksikorotuksia eläkkeisiin. Indeksikorotukset on tosin luvattu jo aiemmin, hallituksen hyväksymässä budjetissa.

Töissäkäyvien eläkeläisten eläkkeiden tulevaisuus kiinnostaa salissa: ensi vuonna heidän eläkkeisiinsä ei enää lisätä indeksikorotuksia. Eläkeiän noston Putin toteaa perustuvan siihen, että eliniän odote pitenee.

Ei kommentoi tyttärensä henkilöllisyyttä

Venäläislehti RBK tiedustelee Putinilta suoraan, onko Jekaterina Tihinova presidentin tytär. Alkuvuodesta itsenäinen toimittaja Oleg Kashin paljasti, että yliopistolla jättiprojektia heiveröisin akateemisin näytöin johtava Tihinova on todennäköisesti Putinin tytär. Putin kiertää kysymyksen, eikä anna suoraa vastausta, toetaa vaan ettei puhu perheestään.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme