Mainos
Mainos

Luksusristeily ja kokous linnassa – Bratislavan puitteet vievät EU-eliitin kauas kansasta

EU-johtajat ovat ennen Bratislavan kokousta toistelleet, että unionin pitää ymmärtää EU-kansalaisten huolet, pelot ja surut. Muuten epäluottamusta unionia kohtaan on vaikea palauttaa.

Bratislavan kokousjärjestelyt ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin lähellä kansaa.

27-valtiojohtajaa nauttivat työlounaan Tonavan aalloilla. Laiva, joka heillä oli käytössään, ei ollut mikään tavallinen purtilo. 

Uutistoimisto AFP kertoo aluksen yksityiskohdista. Kysesessä on epävirallista huippukokousta varten vuokrattu alus Regina Danubia. 70-metrinen luksuslaiva on rakennettu vuonna 1992 ja se on tarkoitettu juhlia ja kongresseja varten.

Tonavan aalloista EU-johto sai nauttia rauhassa, sillä joki oli muulta liikenteeltä suljettu useamman tunnin.

Tosin risteily meinasi jäädä väliin myös päämiehiltä ja -naisilta, sillä Tonavan vesi on nyt poikkeuksellisen alhaalla. Sen vuoksi muun muassa veneilyn yhteyteen suunniteltu museovierailu jouduttiin perumaan, ja 27-päinen johtajista päätyi seilaamaan Tonavaa päämäärättömästi ristiin rastiin parin tunnin työlounaan ajaksi.

Onko johtajisto liian kaukana todellisuudesta?

Tonavan liikenne palautui normaaliksi vasta iltapäiväviiden jälkeen. Myös turvatoimista vastanneiden sotilasalusten määrä väheni merkittävästi, kun lounaan jälkeen 27 EU-johtajaa siirtyi loppukokouksen ajaksi Bratislavan ylle, kukkulalla seisovaan vuosikymmeniä vanhaan Bratislavan linnaan.

Hulppeilla Järjestelyillä kokousta isännöivä Slovakia haluaa luonnollisesti näyttää parasta puoltaan eurooppalaisjohtajille. Turvajärjestelyistä on myös huolehdittava asianmukaisesti.

Linnat ja risteilyt saavat kuitenkin kysymään, ovatko puitteet täysin ristiriidassa asialistan kanssa. EU:ta kun pitäisi tuoda lähemmäksi kansaa, saada se luottamaan jälleen unioniin. 

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on jo aiemmin varoitellut, että Euroopan eliitti näyttää elävän kaukana kansalaisten todellisuudesta. Näin taisi päästä käymään nyt ainakin Bratislavassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme