Mainos
Mainos

Luolan suuaukkoa ei vartioitu - suomalaiset toivat ruumiit yli 100 metrin syvyydestä

Kahden suomalaissukeltajan ruumiit nostetaan Norjan Plurdalenissa sijaitsevasta luolasta perjantaina tai viimeistään lauantaina, ilmoitti Norjan poliisi. 

17 suomalaissukeltajan ryhmä ilmoitti Norjan poliisille nostaneensa sukeltajien ruumiit vedenpinnan tasolle keskiviikkona. Varsinaiseen ruumiiden nostoon osallistui yhdeksän suomalaissukeltajaa. 

Poliisin tiedottajan mukaan luvatta luolaan menneiltä suomalaisilta yritetään saada mahdollisimman paljon tietoa siitä, mitä nämä ovat nähneet ja tehneet luolastossa. 

- Se (nosto) ei ole edelleenkään helppo operaatio, mutta se tehdään, kertoi poliisin tiedottaja Mette Horsberg Norjasta.  

Valtaosa 17 sukeltajan ryhmästä on jo palannut Suomeen. Norjaan heistä jäi kolme. 

Luolaan meno kiellettiin 

Suomalaissukeltajien ryhmä saapui poliisin mukaan alueelle viime lauantaina. Yhdeksän sukeltajaa kävi keskiviikkoiltana hakemassa kahden kuolleen sukeltajan ruumiit yli sadan metrin syvyydestä ja toi heidät luolaan vedenpinnan tasolle. 

Kahden suomalaissukeltajan hengen vaatinut onnettomuus sattui viime kuussa, ja sen jälkeen luolaan meno kiellettiin. Luolan suuaukkoja ei kuitenkaan valvottu. 

-Emme tienneet näistä suomalaisista ennen kuin he kertoivat meille (torstaina), Horsberg sanoi. 

Nyt luolaston ympäristö suljetaan niin pitkäksi aikaa, että luolassa olevat ruumiit on saatu nostettua sieltä pois. Sotilaat turvaavat nosto-operaation sujumista. 

Viiden suomalaisen omatoimimatkailijan luolasukellus päättyi kahden kuolemaan ja kolmen loukkaantumiseen Plurdalenin laaksossa Nordlandissa Norjan pohjoisosassa 7. helmikuuta. 

Norjan viranomaiset ilmoittivat viime kuussa, ettei vainajia yritetä nostaa, koska operaatiota pidettiin liian vaarallisena. 

Suomen Sukeltajaliitossa ei ollut torstaina iltapäivällä tiedossa nostoon osallistuneiden nimiä.  

-Itse olemme saaneet tietoja median kautta. Liiton puhelimet ovat kyllä soineet uutisen johdosta. Seuraamme koko ajan tilannetta, kertoo viestintäkoordinaattori Kristiina Karila

Norjan luolasukellusyhdistys ilmoitti nettisivullaan, ettei silläkään ollut tietoa nosto-operaatiosta. Yhdistys sanoo, että sen periaatteena on tehdä yhteistyötä Norjan viranomaisten kanssa ja siksi se kunnioitti päätöstä jättää vainajat luolastoon.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme