Mainos
Mainos

Luxemburg ottaa EU:n ohjat loppuvuodeksi

Noin puolen miljoonan asukkaan minivaltio Luxemburg tarttui keskiviikkona EU:n ohjaksiin.

Maalla on edessään tiukka puolivuotiskausi, jonka alkua hallitsevat Välimeren siirtolaiskriisiä koskeva vastuunjako ja Kreikan eurojäsenyyden kohtalo.

Luxemburgilla on näytön paikka myös verokysymyksissä, sillä maan maine on pahasti tahriintunut sen verokäytäntöjä koskevien paljastusten takia. Hallitus pyrkii loppuvuoden aikana näyttämään, että se edistää veronkierron vastaisia toimia EU:ssa.

– Tiedämme, että meitä pidetään tarkasti silmällä. Ihmiset odottavat tuloksia, sanoo puheenjohtajuutta valmisteleva virkamies.

Luxemburgin verokäytännöt ovat olleet suurennuslasin alla pitkään, mutta kritiikki yltyi viime syksynä, kun julkisuuteen tuli tietovuoto, jonka mukaan Luxemburg on myöntänyt kyseenalaisia verohelpotuksia sadoille suuryrityksille.

EU-komissio on käynnistänyt tutkinnan Luxemburgin verokäytännöistä.

Komissio yrittää patistaa EU-maita tehostamaan veronkierron vastaisia toimia, kuten tietojenvaihtoa viranomaisten kesken.

Komissiolla on yhtä lailla näytön paikka kuin Luxemburgilla, koska komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toimi aiemmin pitkään Luxemburgin pääministerinä.

Kokoaan suurempi sillanrakentaja

Luxemburgin nykyinen pääministeri Xavier Bettel vakuuttaa, että maa aikoo edistää automaattista tietojenvaihtoa ja verotuksen läpinäkyvyyttä. Maan hallitus suhtautuu kuitenkin hyvin epäilevästi komission esitykseen yritysverotuksen yhtenäistämisestä.

– Emme innostu ajatuksesta. Se ei ole lainkaan realistista. Myös monilla muilla jäsenmailla on paljon epäilyksiä asiasta. Se näkyy siinä, miten vaikeita neuvottelut ovat, virkamieslähde sanoo.

EU:n puheenjohtajamaa voi vaikuttaa siihen, mitä lakiesityksiä käsitellään ja millä tahdilla. EU:ssa alusta asti mukana ollut Luxemburg on toiminut puheenjohtajana useita kertoja.

– Tiedämme, että ilman EU:ta emme olisi mitään. Otamme EU-jäsenyyden hyvin vakavasti. Olemme aina olleet konsensuksen rakentaja.

Sillanrakentajan roolin avulla Luxemburg on saanut selvästi kokoaan isomman aseman unionissa. Saksan ja Ranskan välissä sijaitseva pikkuvaltio on tottunut ymmärtämään molempia naapureitaan ja saanut useita merkittäviä virkoja EU:ssa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme