Mainos
Mainos

Suomalaissotilas: "Maailman huomio kiinnittyy nyt Turkkiin – armeijassa luvassa puhdistuksia"

Turkin asevoimat ovat lähiaikoina melko sekasortoisessa tilassa, uskoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategiaopettaja, kapteeni Juha Kukkola. Hänen mukaansa vallankaappausyritys epäonnistui ainakin osaksi siksi, että kaappausta yrittäneet tahot eivät saaneet haltuunsa kriittisiä kohteita. 

– Sotilasvallankaappauksessa on aina olemassa sellainen määrätty hetki, jossa vaaka voi kääntyä suuntaan tai toiseen. Ja nyt sitten näyttäisi siltä, että se hetki kääntyi hallituksen hyväksi, Kukkola sanoo MTV Uutisten haastattelussa.


Kukkolan mukaan vaikuttaa selvästi siltä, että kaikki asevoimat eivät ole lähteneet vallankaappausyritykseen yrityksen mukaan. Myös tärkeitä siviilikohteita menetettiin takaisin hallituksen joukoille. 

– Vallankaappausta yrittäneet eivät saaneet haltuunsa kaikkia niitä kohteita, joita he ovat yrittäneet saada, kuten presidentin palatsia ja parlamenttitaloa sekä mediaa eli televisio- ja radioasemia. Ne olivat hyvin lyhyen aikaa heidän hallussaan.

– He ikään kuin hävisivät kamppailun julkisesta tilasta, eivätkä saaneet viestiään välitettyä koko maalle ja sitä kautta mobilisoitua mahdollisia omia kannattajiaan mukaan tähän vallankaappausyrityksen.


Iso osa armeijasta hallitukselle uskollinen

Tiedetään, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan onnistui saamaan kaduille omia kannattajiaan. Kukkola muistuttaa kuitenkin, että mediassa liikkuneisiin tietoihin ihmisten määrästä ei voi luottaa informaatiosodan vuoksi.

Merkittävämpää onkin ollut se, että ilmeisesti iso osa asevoimista pysyi koko ajan hallitukselle uskollisena.

– On vaikea sanoa, missä määrin presidentti on loppujen lopuksi saanut väkeä liikkeelle, koska siellä käydään taistelua informaatio- tai mediatodellisuudesta.

– Tärkeämpää tässä on varmasti ollut se, että osa asevoimista, varmaankin pääosa, on ollut puolustamaan laillista hallitusvaltaa. Näin on pystytetty estämään vallankaappaajien toimet.

Turkin armeija heikkenee

Turkin armeijassa nähdään kuitenkin varmasti melkoisia uudistuksia lähiaikoina. Nyt pidätettyna on tiettävästi lähes 1600 armeijaan kuuluvaa henkilöä.

– Varmasti tämä tulee heikentämään Turkin armeijaa. Tällä hetkellä ei vielä tarkkaan tiedetä, mikä osa armeijasta tai asevoimista on ollut mukana, mutta määrättyä sekasortoa tämä tulee varmasti aiheuttamaan. Varmaankin jonkinlaisia puhdistuksia tullaan myös suorittamaan eli Turkin asevoimat jäävät ainakin joksikin aikaa heikentyneeseen tilaan.

Maailman huomio kiinnittyy Turkkiin

Se, minlälainen merkitys Turkin tuoreilla tapahtumilla on alueen ja laajemmin koko Euroopan vakaudelle, alkaa hahmottua vasta myöhemmin. 

– Paljon riippuu nyt siitä, mitä seuraavien parin vuorokauden aikana ja sitten pidemmällä aikavälillä parin viikon aikana tapahtuu. Eli miten käytännössä tämä asia saadaan hoidettua pois päiväjärjestyksestä.

– Tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida niitä muutoksia, mitä tuolla ympäristössä mahdollisesti tulee tapahtumaan, mutta totta kai maailman mielenkiinto kiinnittyy nyt Turkkiin ainakin hetkeksi hyvinkin voimakkaasti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme